Se upp för julens faror – så djursäkrar du ditt hem

Julen är en härlig och spännande högtid för alla i familjen – även för våra hundar och katter. Men julen kan bli rena dödsfällan för våra sällskapsdjur. Plötsligt dyker det upp nya föremål att smaka på och undersöka vilket kan få förödande konsekvenser. När julen står för dörren är det dags att djursäkra ditt hem.

– Julen är något vi alla längtar till men även en tid då många djur utsätts för fara. Med rätt kunskap kan sådana olyckor undvikas, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare på Svenska Blå Stjärnan.

Här följer de sex vanligaste farorna man bör se upp med:

1. Julgodis

Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter. Vid för stora doser ger det rytmrubbningar i hjärtat och kan leda till plötslig död. Vanliga symptom är kräkning och diarré. Nötter kan fastna på sin väg ut genom tarmen och om nöten är stor kan den istället fastna i matstrupen och orsaka kvävning. Russin är mycket giftigt för hundar och katter. Några få russin kan leda till akut njursvikt, ibland med dödlig utgång.

2. Julmat

Fet mat kan ge inflammation i bukspottkörteln. Det är en allvarlig sjukdom som i svåra fall kan leda till döden. Revbensspjäll och annat kött med ben kan leda till kräkningar och diarréer. Lök kan orsaka blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

3. Giftiga växter

Flera av våra traditionella julväxter är giftiga. Följande växter bör man vara uppmärksam på: Julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

4. Levande ljus

En viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och på hemmet. Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

5. Julgran

Julgranskulor kan bjuda in till lek med skärskador i nos och tassar som följd. Gödningsmedel eller liknande i granens vatten kan förgifta din katt. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya ”vattenskålar”.

6. Presentsnören och glitter

Ett presentsnöre eller julgransglitter kan vara lockande för en lekfull katt eller hund. Om snöret hamnar i tarmen kan det gå illa.

Läs om fler faror i vintertid på Blå Stjärnans hemsida

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #katt #julen

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.