Här är de 5 vanligaste hälsoproblemen hos hundar

85% av svenska hundägare har besökt veterinär det senaste året och den största orsaken är mag- och tarmproblem. De allra vanligaste hälsoproblemen har dock minskat det senaste året. Det visar en undersökning från Arken Zoo som kartlagt djurägares veterinärbesök och vanligaste utmaningar.

I en ny undersökning från Arken Zoo, har 25 696 hund- och kattägare svarat på frågor om sina djurs hälsa. Bland hundägarna säger så många som 85% att de besökt veterinär en eller flera gånger det senaste året. Andelen som har gått fyra gånger eller fler är 13%.

I undersökningen visar det sig också att 54% av hundägarna brukar göra en årlig hälsokontroll på sina vovvar. Glädjande nog ser vi en nedåtgående trend för förra årets 5 vanligaste åkommor bland hundar. Den vanligaste orsaken för veterinärbesöken enligt den nya undersökningen är mag- och tarmproblem vilket har minskat från 27% i början av 2019 till 21% i början av detta år. Även viktproblem, som var det näst vanligaste problemet förra året, har minskat från 21% till 14% medan tandproblem bland vovvarna har minskat något från 18,6% till 18,5%.

De 5 vanligaste hälsoproblemen hos hundar:

1. Mage och tarm 21%

2. Tänder 19%

3. Öron 15%

4. Vikt och mat 14%

5. Ögon 11%

Hälsosamma tips:

  • Motionera både mentalt och psykiskt – anpassa efter storlek, ålder och ras, men glöm inte hjärngympan med aktiveringsleksaker, spårning och annat som får din vän att använda huvudet.
  • Kläm och känn – genom att känna igenom kropp och päls dagligen blir det lättare för dig att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen, inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om din vän verkar ha ont någonstans.
  • Rätt utrustning – tänk till när du väljer koppel och halsband. En hund som har ont i rygg eller nacke mår oftast bättre av sele än av halsband. Fundera även på vilka kläder och skor som kan skydda din väns hud, päls och tassar i utemiljöer.
  • Håll koll på värden – mät pulsen på insidan av låret och räkna andetagen när ditt djur vilar. Hjärtfrekvens (puls): 60 – 160 slag/minut. Andningsfrekvens: 10 – 30 andetag/minut. Temperatur: 38 – 39 grader. Och ha alltid ett första hjälpen-kit hemma!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #sjukdomar

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.