Har gatuhundar fört över Covid-19 smittan till sällskapshundar?

Foto: Pixabay

Ny forskning: Gatuhundar kan ha spridit det nya coronaviruset. Ny forskning visar att det kan vara gatuhundar som först infekterade människor med sars-cov-2 .

Tidigt utpekades fladdermöss som ursprungsbärare av coronaviruset. Senaste teorin är att viruset sen gått till människan via hundar – som ätit infångade, slaktade fladdermöss. Virusövervakning i vilda djur kan varna för nya pandemier, tror forskare.

En ny studie, publicerad i mitten på april 2020, i tidskriften Molecular Biology and Evolution, förkastar teorin om myrkotten och presenterar istället hundar som möjliga vektorer. Enligt den teorin skulle gatuhundar ha ätit fladdermöss, eller delar av dem, fört över smittan till sällskapshundar som i sin tur smittat människor.

I vissa delar av Kina äter man fladdermöss. Ett tänkbart scenario är därför att gatuhundar har ätit råa rester från människornas fladdermus-måltider. På så vis hamnar viruset i hundarnas tarmsystem. Hundarna behöver inte ha blivit speciellt sjuka. Viruset har haft god tid på sig att mutera i tarmarna och utvecklas till ett för människor farligt virus, skriver SVT.

Läs hela artikeln på Forskning.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #corona #covid19 #coronavirus #gatuhundar

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.