Veterinärens tips till hund- och kattägare med anledning av Covid-19: Så stärker du hälsan hos katter och hundar

Foto: pixabay

Undersökningar visar att sällskapsdjur bidrar till ökat välmående under rådande tider med fysisk distansering. Samtidigt är många ägare oroliga för sitt sällskapsdjurs hälsa. Att hålla god hygien är viktigare än någonsin.

I dessa tider är det viktigt att skapa och bibehålla goda hälsorutiner, både för dig själv och för ditt sällskapsdjur. Till följd av Covid-19 har efterfrågan på desinfektionsmedel skjutit i höjden, men det är viktigt att använda dessa produkter med eftertanke i sällskapsdjurens närmiljö.

– Desinfektionsmedel kan både skapa hudirritation och vara giftiga. Vissa desinfektionsmedel är till exempel inte avsedda för användning på djur eller ytor som kommer i direktkontakt med foder. Var också försiktig vid desinfektion av ytor som sällskapsdjuren kan komma åt att slicka på, säger Karin Eliasson, veterinär på Royal Canin.

Covid-19 är i första hand ett folkhälsoproblem och risken för smitta från husdjur till människa bedöms av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som försumbar jämfört med risken att smittas av människor. Som ägare bör man ändå vara noggrann med att tvätta händerna före och efter kontakt med djur, samt deras foder och tillbehör. På frågan om man bör tvätta tassarna på sin hund eller katt regelbundet svarar Karin Eliasson:

– Hundar och katter använder inte sina tassar som vi använder våra händer. Om man misstänker att sällskapsdjuret kommit i kontakt med viruset eller är orolig och därför vill tvätta tassarna eller bada sitt djur, är det viktigt att använda schampo och tvål anpassat för sällskapsdjur.

Rätt kost och god hygien bör alltid prioriteras för att säkerställa att ditt sällskapsdjur ska få en välmående tillvaro. Här är veterinärens bästa tips på hur du upprätthåller din katts eller hunds hälsa:

 1. God hygien av största vikt
  Se till att hålla en god hygien i ditt sällskapsdjurs närmiljö, att det finns tillgång till friskt vatten och diska deras skålar noggrant dagligen. Om du vill tvätta din katt eller hunds tassar använder du ljummet vatten och skonsam tvål anpassat för sällskapsdjur. Tvätta, skölj väl och torka tassarna med en ren handduk. Skydda dig även från direktkontakt när du plockar upp avföring efter ditt djur. 
   
 2. Se till att ditt sällskapsdjurs näringsbehov täcks
  Det är viktigt att se till att varje sällskapsdjur får i sig näringsämnen i den proportion som behövs för god hälsa. Detta är särskilt viktigt för sällskapsdjur som behöver ett speciellt dietfoder anpassat för sjuka djur. Ett speciellt anpassat dietfoder kan bidra till behandlingen av sjukdomen som till exempel vid njursvikt. I dessa tillfällen är det extra viktigt att du har tillräckligt med foder hemma för din katt eller hund. 
   
 3. Aktivering
  Fundera över vad din katt eller hund är van vid för rutiner och håll fast vid dem så gott det går även i coronatider. Om ni tillbringa mer tid inomhus, är det viktigt att varje sällskapsdjur ändå får aktivering. Aktiveringspussel med foderkulor och andra inomhusleksaker kan hjälpa dig att stimulera ditt sällskapsdjur både mentalt och fysiskt. När du rastar din hund, tänk på att hålla avstånd från andra människor och djur. Respektera alltid Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer för att hindra smittspridning. 
   
 4. Vidta försiktighetsåtgärder om du är sjuk. 
  Om du är sjuk med misstänkt eller bekräftad Covid-19, undvik så långt som möjligt nära kontakt med ditt sällskapsdjur. Om det inte finns någon annan familjemedlem i ditt hem som kan ta hand om ditt sällskapsdjur, se till att skydda ditt sällskapsdjur genom att hålla god hygien vid varje kontakt. 
   
 5. Kontakta veterinär om du är orolig 
  Det finns många infektioner som kan ge symptom hos hund och katt som påminner om dem orsakade av Covid-19 hos människor såsom hosta, feber och slöhet. Om din hund eller katt får dessa symptom ska du vända dig till din veterinär. Sjuka djur bör alltid hållas hemma och avskilda från andra.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #corona #covid19

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.