SE UPP – Ekollon kan vara dödligt giftigt för hundar!

Foto: Pixabay

Vissa hundar tycks gilla att äta ekollon och kastanjer, men se upp med dem i fortsättningen för de är mycket giftiga för din hund. Ekollon innehåller tannin som hundar och djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar njurarna och levern.
Skadorna på njurarna och levern kan vara livshotande om hunden ätit stora mängder ekollon.

Ekollon kan i vissa fall skada njurar och lever 

Att ekollon är farliga beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar i vissa fall njurarna och levern. 

Kastanjer i sin tur brukar främst ge problem med kräkningar och diarré. Om en mindre hund sväljer en kastanj hel så kan den också fastna i tarmen och orsaka problem på grund av det.

När hösten kommer ger vi oss gärna ut i skog och mark, men tänk på att det finns många svampar som är giftiga för våra husdjur! Var uppmärksam, vissa hundar och katter äter gärna upp svampar, även de giftiga och det krävs inte alltid att hunden har ätit svampen, det kan räcka med att hunden slickar på svampen och den blir dålig.

Giftiga svampar – det inte är bara vi människor som kan bli sjuka av att få i oss giftig svamp, några svampar är så giftiga att det räcker att hunden slickar på den för att bli sjuk.

Många tror att det bara är färgglada svampar som är giftiga, tex flugsvampen, men även de mest oansenliga svampar kan vara farliga! Dessutom är många lika våra ätliga svampar, en bra riktlinje är att tänka att svampar som är giftiga för oss människor, även är giftiga för våra husdjur.

Det finns många olika giftsvampar, där symtomen kan variera. Om du ser att din hund ätit en svamp, kontakta alltid veterinär. Om ni behöver åka in till veterinären försök plocka med resterna av svampen, eller om du kan hitta fler likadana svampar. Detta underlättar för veterinären när en diagnos ska ställas.

Symtomen uppstår oftast efter någon timme men det finns svamp som påverkar levern och symptomen kommer då först efter ett par dagar, därför är det viktigt att alltid kontakta en veterinär för rådgivning och kanske åka in och få hjälp att få hunden att kräkas upp svampen innan den hinner göra större skador. De vanligaste symtomen på svampförgiftning är kräkningar, buksmärtor och diarré. Giftet kan också påverka nervsystemet, samt ge skador på inre organ.

Här är några svampar du bör undvika:• Röd flugsvamp • Brun flugsvamp • Panterflugsvamp • Vit flugsvamp • Toppig giftspindling • Lömsk flugsvamp • Stenmurkla

Om du misstänker att ditt djur har blivit förgiftat åk alltid till din närmaste veterinär. Glöm inte att ringa och meddela att du kommer.

HD ekollon som knark för hundar 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #höstensfaror

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på SE UPP – Ekollon kan vara dödligt giftigt för hundar!

  1. Lage skriver:

    Ekollon (knark) hund är en myt som BSAVA dementerade för några år sedan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.