Hund jagade dräktigt rådjur

Foto: pixabay

Just nu är naturen djurens barnkammare, tänk på att hålla hunden kopplad eller under sådan uppsikt att den inte kan jaga de vilda djuren i naturen.

Förra veckan jagade en stor mörk lösspringande hund ett dräktigt rådjur vid Småholmarnas badplats i Stenungsund. Det slutade med att rådjuret jagades ut i vattnet där den blev liggandes hjälplös i leran i strandkanten. Som tur var så gav sig hunden av och med en förbipasserandes hjälp kunde rådjuret ta sig upp på stranden där den låg ner tills den till sist orkade ta sig haltande därifrån.

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du enligt lag hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Hunden ska i praktiken hållas i koppel och det gäller såväl sällskapshundar som jakthundar.

Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. För att hunden ska få vara lös krävs att du har sådan kontroll över din hund att det motsvarar åtminstone ett osynligt koppel. Hunden får i sådana fall bara vara några få meter från dig och skall kunna kallas in omedelbart.

Inte bara vilt

Går hunden inte att fånga riskerar den att bli skjuten, vilket var fallet vid en händelse i början av december 2018 när en jakthund som angrep och skadade en ko avlivades av en jägare. En hundägare har ett strikt ansvar att hunden inte orsaker ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även till exempel betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.

Källa: Jaktjournalen

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hund jagade dräktigt rådjur

  1. Britt-Marie skriver:

    Att inte folk fatta! När vi bodde i Stockholm för ca 20 år sen,var det en hund som jagade och gav sig på ett rådjur. Hunden bet rådjuret svårt så det fick avlivas. Tack vare att hundens halsband hade åkt av,kunde ägaren spåras och hittas. Det blev åtal för jaktbrott. Sorgligt att inte folk kan följa lagen. Vi får ej glömma att hunden är ett rovdjur som härstammar från vargen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.