Kan ett djur vara deprimerat? Alltmer antidepressiva läkemedel skrivs ut till husdjuren

Foto: pixabay

Alltmer antidepressiva läkemedel skrivs ut till husdjuren. På 10 år har försäljningen av antidepressiva läkemedel till husdjur vuxit från 300 000 kr till 1,2 miljoner kronor ex moms årligen.

Kan ett djur över huvud taget vara deprimerat? Ja, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

– Hela raden av depressionsliknande tillstånd finns hos djur. Det är både genetiskt och miljömässigt, att djuren inte fått utlopp för sina naturliga behov.

Eva Hertil, som har jobbat som veterinär sedan 1975 och undervisat på SLU i många år håller inte med. – Djur kan visa sorgereaktioner och nedstämdhet. Men i dag saknas kunskap och utbildning för att kunna ställa diagnosen depression på ett djur, skriver SvD.

På 10 år har mängden recept på antidepressiva läkemedel  som veterinärer skriver ut till husdjuren stigit i höjden. År 2020 såldes antidepressiva läkemedel till djur för över 1,2 miljoner kronor. Att jämföra med drygt 990 000 kronor (5480 förpackningar) år 2018, och450 000 kronor (2617 förpackningar) år 2012. År 2009 skrevs det ut antidepressiva läkemedel till djur för 295 418 kronor (1964 förpackningar). Flera experter menar dock att användningen är mycket större, att det finns ett mörkertal på grund av privatimport och att veterinärer skriver ut SSRI-preparat avsedda för människor även till djur.

Antidepressiva för hundar är inget Kvick fix

Många hundägare har inte den tid som en hund kräver utan istället för att ta itu med problemet så svänger sig djurägaren till en veterinär och får utskrivet medicin, som något slags ”kvick fix”. Veterinären tror inte att det beror på att djuren generellt sett mår sämre nu än vad tidigare utan på att man ser djuren som en familjemedlem och istället för att avliva ett djur så medicinerar man. Det vanligaste är att djuret får Clomicalm utskrivet, ett preparat till hundar som även katter använder. Antidepressiva används tillsammans med beteendeterapi.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Kan ett djur vara deprimerat? Alltmer antidepressiva läkemedel skrivs ut till husdjuren

  1. Tråkiga att höra att så många hundar mår dåligt. Jag tänker spontant att något som depression hos hundar måste ha en koppling till kosten de får eller brist på aktivitet. Jag är ingen expert men hade varit kul att höra någon som är insatt uttala sig om hur kosten spelar i hur hunden mår.

  2. Pingback: Hundpsykologen Anders Hallgren om antidepressiva medel till hundar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.