Hundpsykologen Anders Hallgren om antidepressiva medel till hundar

Foto: pixabay

Hundpsykologen Anders Hallgren svarar angående artikeln Dognews.se skrev om: kan en hund vara deprimerad – Allt mer antidepressiva läkemedel skrivs ut till husdjuren.

Att ge en hund antidepressiva läkemedel är för att dämpa symtom på depression. Det är alltså symtomdämpande medel. Men orsaken vet man inget om, trots att den är det viktigaste att kartlägga.

Det är sällsynt att hundar är deprimerade. Det är glada, nyfikna djur som lever med oss och snarare smittar oss med sin glädje. Det förekommer sorgereaktioner men det är vanligen när någon till hunden nära stående har försvunnit ur hundens liv. Det kan till exempel vara en person eller annan hund i familjen som dött. Normalt går det tillståndet över på några veckor eller månader.

Kan se sorgsen ut

En hund kan se sorgsen ut på blicken, speciellt när den inte är sysselsatt. Den kan ligga med halvöppna ögon och en ledsen blick och sucka. Det är inte depression, det är brist på intressant sysselsättning.

Att hundar lätt blir understimulerade beror på att de synkroniserar sina beteenden med oss. Det är något som flocklevande djur gör eftersom de blir effektivare i flykt, försvar och jakt när de agerar gemensamt.

Hunden väntar alltså på att vi ska göra något som engagerar och aktiverar den, men inomhus har vi fullt upp med annat. Så hunden är lämnad åt sig själv och vilar och väntar på att vi ska göra något intressant. Och väntar och väntar…

Det botas inte med antidepressiva läkemedel, utan med att ge hunden små uppgifter, till exempel att söka små godisbitar eller få paket att öppna. Mental aktivering med andra ord (3).

Smärta

Det är vanligt att en hund har ont. Exempelvis fann jag i en studie att 60% av en normalpopulation med hundar har problem med ryggen (1), samma frekvens som hos människor. Hundar som har ont ser ofta ledsna ut. De visar även en mängd andra reaktioner som ojämnhet i humöret, rädsla, omotiverad aggressivitet och de drar sig ofta undan.

Det botas inte med antidepressiva läkemedel, utan med att man letar efter det som smärtar hunden. Man ska då inte bara gå till veterinären och säga att man tror att hunden kan ha ont. Man måste upplysa veterinären om hur hunden reagerar, vilka tänkbara symtom man har lagt märke till, exempelvis att hunden haltar ibland, har fått sämre aptit, går undan och ligger för sig själv hemma.

En välutbildad hundpsykolog kartlägger hundens symtom med en symtomlista och en genomgripande smärtanalys. När det är genomfört kan man gå till veterinären som då kan få fram en diagnos.

Inlärd hjälplöshet

Ett tillstånd som påminner om depression och ibland likställs med det, är inlärd hjälplöshet (4). Det uppstår när en individ inte kan påverka sin situation. Hundar som behandlas auktoritärt, är hårt kontrollerade och straffas ofta brukar uppvisa den omfattande passivitet som är typisk för inlärd hjälplöshet.

Det botas inte med antidepressiva läkemedel, utan med att man tar hand om sin hund på ett snällt och trevligt sätt.

Läkemedel och beteende

Antidepressiva läkemedel bygger på att återcirkulera serotonin, den signalsubstans som har en lugnande inverkan i hjärnan. Vid depression är en individ passiv och då kan ett sådant medel öka passiviteten, vilket absolut inte är vad man vill uppnå. När det gäller den effekten har man varnat för så kallade SSRI-medel för människor.

De här preparaten har en god effekt på ångest och rädsla och man kan sätta in dem vid till exempel en hunds skräck för ljud efter att ha blivit chockad av fyrverkeri. Men hunden måste till detta också utredas för stressfaktorer, få beteendeinriktad terapi och få ändrade levnadsförhållanden om det behövs.

Det finns alternativ

Det finns enkla, naturliga medel man kan ge en hund som har samma effekt som läkemedlen som veterinären skriver ut. Främst ger man en stor daglig dos av ett B-vitaminkomplex. En av B-vitaminerna, B6, är med vid bildandet av serotonin tillsammans med äggviteämnet tryptofan. Alla B-vitaminerna har en lugnande och balanserande verkan. Tryptofan finns i det mesta av maten vi och våra hundar äter. Det som är mest rikt på tryptofan är emellertid äggvita, men det ska inte ges i rå form. Enklast är att ge torkad äggvita som finns att köpa i

livsmedelsaffärer (2). Den här kombinationen är billig, enkel och verksam och något man bör pröva först.

Viktigast av allt är ändå att man tar kontakt med en välutbildad hundpsykolog som i första hand utreder orsakerna bakom hundens störda beteende. Om personen bara föreslår träning så bör man vända sig till en annan hundpsykolog.

Text: Anders Hallgren

Referenser

1. Hallgren, A. 1994, Ryggproblem hos hund. (Forskn. rapport) Eget förlag

2. Hallgren, A. 2017, Rädda, arga och stressade hundar. AH Books AB, Bromma

3. Hallgren, A. 2019, Min bästa aktiveringsbok – mental träning för hundar. AH Books AB, Bromma

4. Seligman, M., 1976. Hjälplöshet. Aldus/Bonniers, Stockholm

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.