TIPS: Att snabbt kyla ner en överhettad hund

Inte bara vid sol, utan även vid molnigt väder sommartid kan bilen hettas upp till hälsofarligt höga grader. Vare sig det gäller hundar, katter, barn eller gamla farmor som sitter kvar i bilen, så kan deras liv riskeras ganska snabbt. 

Bäst är så klart att göra ärenden då man lämnat alla hemma så de skyddas från hettan.

Du får lov att slå ut bilrutan för att rädda en hund eller ett barn. Tänk också på att trubbnosiga hundar är extra värmekänsliga!

Risken är också stor när du aktiverar din hund i värmen genom att cykla med den, låta den rusa runt i skogen, jaga bollar.

Hunden avger värme genom tassarna och när den blir riktigt varm så lägger den sig naturligt på backen för att buken skall kylas ner genom kylan från marken då den har ytliga blodkärl i bukområdet och det neråt ljumskarna är tunnare med päls.

Men om hunden är instängd och ingen ser signalerna?

Symptom:
1. Hunden hässjar. Det innebär att den förmodligen har munnen vidöppen och fäller ut mungiporna så att du ser tandköttet, som blivit rött är tungan är utsträckt maximalt samt med häftig andning, som är det tydligaste tecknet. Hunden försöker då att få in kyligare luft för att få ner kroppstemperaturen. Ett mycket allvarligt tillstånd.

2. Hunden kan lägga sig ner på marken för att försöka att kyla ner kroppen genom att pressa mage och buk mot den svala ytan. Du kan hälla vatten på marken för att kyla ner den.

BEHANDLING MOT VÄRMESLAG

  • Håll hunden stilla och blöt ner hunden i ljumskarna med vatten, som din t-shirt eller handduk doppad i  svalt vatten och håll kvar den i hundens ljumske. Gör om samma sak tills andhämtningen lugnar sig. Det kan ge effekt inom ett par minuter
  • Doppa också tassarna i vatten.
  • Kolla uttorkningsstatusen så här: Lyft på hundens läpp och tryck med fingret några sekunder mot det nu röda tandköttet. Om en blek, nästan vit färg syns där du tryckt så är hunden förmodligen uttorkad. Den normala tandköttsfärgen ska vara mörkare rosa (om nu hunden inte har tandköttsinflammation). Eller lyft nackskinnet då huden ska dra ihop sig direkt, men  står huden upp om den är uttorkad.
  • Ta hem hunden, ta temp, som du bör ha gjort tidigare då hunden är i vila så att du vet vilken temp din hund normalt skall ha. Har den hög temp, över 39 C så är den för hög, tempen på en hund kan normalt variera mellan 38-39 C.
  • Ge vatten med vätskeersättning i små portioner till hunden 3 dl. var 10:onde minut. Låt den inte dricka själv för det blir för mycket.
  • Håll sedan noga koll på tempen under första dygnet för att se att den stabiliserar sig och sjunker.

Vätskebalans till hund:
•En liter ljummet vatten, 2 msk druvsocker eller annat sött, 1 tsk salt
•Något att smaksätta vattnet med som tilltalar hunden om den är väldigt ovillig?
Sen bör du redan ha hemma du en spruta, som för att ge barn medicin, som du fyller, håll i huvudet på hunden kläm sakta in vätskeersättningen i munnen bak i mungipan så att du ser att den hinner att svälja det. Ge en dos var tionde minut tills hunden fått i sig all vätskebalans.

Är du minsta osäker så skall du alltid kontakta en veterinär, eller om hunden inte verkar repa sig trots din behandling.

Var försiktig med din hund i sommar och förebygg risksituationer med att läsa på innan.

Text: hundcoachen Seth Sjöbloms råd

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.