Kronprinsessan valde cavapoo för att Daniel är allergisk – allergivänlig en myt

Foto: Pexcels

Att Kronprinsessan valde hunden Rio som är en blandras och kallas Cavapoo fick många att reagera negativt. Efterfrågan på blandraser steg i höjden och coronapandemin har fått efterfrågan på blandraser att rusa.

Priset på en blandras mellan pudel och alla möjliga raser har stigit till 40-80 tusen kronor på mindre än 2 år. Mindre seriösa människor har gett sig in i hundaveln då det finns snabba pengar att tjäna. Ingen tänker på slutresultatet, bara det går att tjäna pengar så kan man avla på vilken hund som helst. Det farligaste djuret på jorden är den giriga människan.

Kronprinsessan längtade efter hund

Victoria och Daniel har länge längtat efter en fyrbent familjemedlem. Problemet är dock att Daniel är pälsallergiker. Men en cavapoo uppges vara ”nära allergivänlig” och därför vågade familjen sig ändå på att skaffa Rio, skriver Svensk Damtidning.

Problemet här är nog att det inte finns några allergivänliga hundraser, det har man bevisat genom att forskare har gjort tester på nästan 400 hundar.

Pudeln minst allergivänliga av alla hundraser

Testerna visar att samtliga hundar släpper ifrån sig allergi- och astmaframkallande ämnet Can F1. Något som var förvånande var att pudeln som har räknats till mest allergivänlig var den ras som släppte ifrån sig mest! Lägsta nivåerna släppte labrador retrievers ifrån sig.

Att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga stämmer inte. Forskning visar nämligen att allergivänlighet skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hela raser.

Det finns många teorier kring vilka hundraser som är allergivänliga och därför skulle passa en allergiker bättre. Men tyvärr tycks allergivänliga hundraser vara en myt. Ett flertal internationella vetenskapliga studier visar att allergennivåerna, alltså hur allergiframkallande en hund är, skiljer sig mycket mer mellan individuella hundar än mellan raser. En allergiker kan alltså ha en hund hemma utan att märka av sin allergi, men få en allergisk reaktion när han/hon träffar grannens hund, trots att båda hundarna är av samma ras.

Forskning om allergivänliga raser

År 2012 publicerades en omfattande holländsk forskningsstudie i den prestigefulla allergitidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, som undersökte tesen att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga. I studien testades en stor mängd hundar av olika raser, bland annat labrador, pudel och spansk vattenhund, samt en kontrollgrupp med hundar av olika raser och blandraser. Sammanlagt testades 356 stycken hundar.

Forskarna mätte mängden av Can f 1, det vanligaste hundallergenet, i hår och päls, samt i hundarnas hemmamiljöer (på golv och i luft). Man fann att skillnaderna mellan raserna var små – allergennivåerna skilde sig istället markant mellan olika hundindivider inom samma ras. Dessa forskningsresultat ledde till slutsatsen att det saknas belägg för att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga.

Hämtat från sidan Allergenius

Det finns inga allergivänliga hundar 

Allergivänliga hundar en myt

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.