Hjälp – hundvalpen bits, så ska du göra

Foto: pixabay

Vi får in väldigt många frågor som rör hundvalpar som bits, vad skall man göra då valpen biter i fingerar, fötter och tår?

Alla valpar bits, vanligtvis börjar valpar bitas vid 2,5 månaders ålder, just den ålder som är viktigast då valpen skall ”binda” sig till sin ägare. Det är helt normalt att valpar bits, det kommer att växa bort då de byter sina tänder vid 6 månaders ålder.

Valpen utforskar världen med sina tänder, precis som du och jag använder händerna så använder valpen sina tänder. Att valpar bits betyder inte att de kommer att börja bitas som vuxen.

Uppspelt valp bits mera

En uppspelt valp bits mera än en lugn valp, låt valpen vila flera gånger under dagen. Stressa inte upp valpen med för mycket lek. Straffa inte valpen för att den biter dina händer eller fötter, avled valpen med ett tuggben eller tuggleksak.

Tänk på att aldrig ta hårt i valpen, det sägs att härda händer ger hårda tänder. Tar du hårt i valpen så tar den hårt i dig med sina tänder. Det är samma som att om du rycker i hundens koppel så rycker den i kopplet. Låt valpen förstå att dina händer är snälla, att dina händer ger den smek, massage, trygghet och glädje.

Lek alltid med valpen med en leksak inte med händerna, så att valpen biter i leksaken.

Avsluta leken om hunden biter för hårt och gå därifrån, men straffa aldrig en valp genom att stänga in den eller ta i den.

Valpar leker med sina kullsyskon genom att bita varandra, de vet när de bits för hårt. Du kan säga AJ om valpen biter för hårt, men var noga med att inte låta arg, för då upplever valpen det som en bestraffning.

Om du straffar valpen fysiskt då valpen biter dig så är risken väldigt stor att valpen biter hårdare nästa gång. Valpen går i självförsvar och triggas att bit ännu mer.

Försök att använda ditt bästa tålamod, även om det kan vara jobbigt att valpen biter familjemedlemmar. Valpperioden kan vara jobbig men den går över.

Vi rekommenderar att du går en valpkurs med din valp, kolla runt att så ni hittar en seriös valpkurs. Utbudet är stort och långt ifrån alla kurser är bra för dig och valpen.

Att vuxna hundar biter är INTE okej, det måste du genast gå till botten med och få hjälp att reda ut.

Hunden behöver ha en trygg och bekväm plats att sova på, där den kan ligga ned och sträcka ut sig utan att bli störd.

Vad händer om hundar sover för lite?

–       Reagerar lätt på ljud, larmar och vankar mer

–       Blir känsliga för beröring

–       Överreagerar på smärta (Serotonin nivån låg)

–       Lätt irriterade och kan visa aggression (Serotonin nivån låg)

–       Koncentrations svårigheter/svårt att lära sig

–       Försämrat immunförsvar

Man måste komma ihåg att hundvalpar behöver mycket mer sömn än vuxna hundar – så väck aldrig den hund som sover!

Läs här om hur mycket sömn valpen behöver.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.