Var rädd om din veterinär – det råder stor brist på veterinärer

Foto: Pexels

Det råder veterinärbrist och många veterinärer är stressade av allt för mycket att göra. Samtidigt sprids varningar med namn på olika veterinärer i grupper på facebook.

Många kliniker runt om i landet har fått stänga sin jour tillfälligt på grund av veterinärbrist och för att de har haft allt för mycket att göra och behöver återhämtning. Ingen kan jobba dygnet runt utan att det sätter spår som stress och sömnproblem.

Många djurägare som är missbelåtna med vården av sitt djur skriver ut varningar på facebook och på det viset svartmålar olika veterinärkliniker utifrån sina egna upplevelser. Visst, man ska vara kritisk det gäller ju vården av sin familjemedlem men man skall även tänka på att det är någons levebröd och liv som man hänger ut på sociala medier.

Prata med veterinärkliniken om du är missnöjd, anmäl till Veterinära ansvarsnämnden om du känner att ditt djur har blivit felbehandlad. Men svartmåla inte en veterinär innan ärendet är slutbehandlat och du vet om veterinären verkligen har gjort något fel.

Tänk efter före du skriver något negativt om en veterinär eller vårdpersonal inom djurvården. Vi behöver våra veterinärer som räddar livet på våra djur.

Antalet husdjur har ökat markant de senaste två åren. Samtidigt råder det brist på veterinärer och djursjukvårdare.– Det här håller inte i längden. Vi måste ha fler utbildningsplatser annars får det konsekvenser för djurskyddet, säger Karin Nyman, chefsveterinär på Blå Stjärnans djursjukhus i Borås.

För att branschen ska kunna växa i takt med efterfrågan har man räknat ut att minst 365 nya veterinärer behöver rekryteras de kommande 12 månaderna, 94 av dessa med specialkompetens. Samtidigt behövs 134 legitimerade djursjukskötare och 121 djurvårdare.

Men enligt Jordbruksverket är inga sådana utbildningsplatser aktuella i dagsläget, skriver Boråstidningen. En veterinärutbildning pågår i 5,5 år, och allt för få platser på utbildningarna finns. Långt flera skulle behövas för att täcka behovet som finns och som uppstått i samband med att allt flera har skaffat sig ett husdjur under pandemin.

Många nya djurägare söker vård helt i onödan, det skulle räcka med att ringa tex FirstVet eller Djurens vårdguide på 2288 för att få första hjälpen och råd. Vidare så skall man alltid kontakta sin uppfödare för att få råd om djuret är sjukt eller om man är orolig över något.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.