Det tar över 500 år för en bajspåse av plast att brytas ner i naturen

Foto pixabay

Dog News kollade upp hur länge det tar för en plastpåse att förmultna i naturen, vi fann lite olika svar men mer än 500 år tar det. Tänk på det nästa gång du slänger en bajspåse av plast.

Vissa skräp som plastpåsar, fimpar och PET-flaskor finns kvar i naturen mycket länge. De försvinner ”för ögat” men efterlämnar små mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och i havet i hundratals år.

Det tar 2 till 5 månader för ett papper att förmultna

Den ungefärliga nedbrytningstiden för organiskt material såsom äppelskrutt, bananskal och apelsinskal är 1 månad.

Det tar 5 år för en mjölkkartong att förmultna

Snus – Snus utgörs av organiskt material och är biologiskt nedbrytbart, men innehåller även gifter och efterlämnar restprodukter i form av exempelvis tungmetallen kadmium.

För den påse som omsluter snuset finns inga studier på hur det bryts ned. Materialet i påsen är i princip samma som i tepåsar och består i huvudsak av cellulosafibrer. Fibrerna hålls ihop av ett bindemedel som innehåller en liten mängd plast. Därför är påsarna inte helt biologiskt nedbrytbara.

Cigarettfimp – Det tar ungefär 1–5 år för en slängd cigarettfimp att sönderdelas till mikroplast. Fimpens filter innehåller en sorts plast som sönderdelas till mikroplast. Mikroplast kan ta 100 år innan den försvinner, om den ens gör det

Konservburk – Det tar mellan 200 och 500 år för en aluminiumförpackning att förmultna.

Det tar mellan 500 och 1000 år för en plastpåse att förmultna. Det tar ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om de ens gör det.

En polystyrenmugg förmultnar aldrig

Matrester och spillning: 2 veckor.

Tidningar: 3–12 månader.

Engångsblöja           450 år


Pet-flaska                450 år

Tuggummi – Det tar ungefär 20–25 år för ett tuggummi att sönderdelas och för ögat brytas ned. Tuggummi tillhör även en av de svåraste och kostsammaste typerna av skräp att städa bort, då det lämnar fläckar efter sig och den kladdiga konsistensen gör att de kan fastna. Tuggummi är tillverkat av syntetiskt gummi, latex eller vax samt elastomerer som ger materialet gummiegenskaper och gör det resistent.

Läderstövlar: 50 år.

Glasflaska: 1 000 000 år.

Mobiltelefon och batterier: mer än 1 000 000 år.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Källa: Håll Sverige rent

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.