Kalmar blir värd för Agility-VM 2025

Foto: pixabay

Om några år är det dags för ett nytt agility-VM i Sverige. Värdstad blir Kalmar, som kommer att bjuda in till Agility World Championship den 2−5 oktober 2025.

− För hela hund-Sverige är detta fantastiskt! Stora, internationella mästerskap lockar både inbitna utövare och får också fler personer att få upp ögonen för hundsport.
Med tanke på den succé som agility-VM blev 2018, när det senast anordnades i Sverige, ser vi med spänd förväntan fram emot att bjuda in den internationella agilityeliten till Sverige igen.

Agility-VM kommer att pågå under fyra dagar och sker i samarbete mellan den Svenska Agilityklubben och Destination Kalmar. Medan evenemang som SM i Agility 2021 och ett kommande Guldagility 2022 passar ypperligt på Fredriksskans, så är det inomhus och konstgräsmatta som gäller under ett världsmästerskap. Därför kommer världseliten att få tävla i Kalmars nya ishall under VM.

Under de kommande åren är Kalmar värd för flera starka agilityevenemang, som kommer att locka både svenska och internationella deltagare. För att skapa en attraktiv mötesplats för hundintresserade, och på det sättet lyfta evenemangen ännu mer, finns ett nära samarbete mellan agilityaktiva i regionen, Destination Kalmar och Kalmar kommun.

− Det är fantastiskt kul för Kalmar att få VM i Agility, det blir kronan på verket i vår pågående satsning på hundevenemang. Att vi får ett så starkt evenemang i oktober är också viktigt för besöksnäringen och vårt arbete med att stärka Kalmar som året runt-destination, säger Pär Israelsson, evenemangschef på Destination Kalmar.

Sverige är en framgångsrik nation inom agility och har tagit flera medaljer på större mästerskap de senaste åren. VM har arrangerats i Sverige en gång tidigare, närmare bestämt i Kristianstad 2018. Då deltog 418 ekipage från 42 länder.

− Vi får VM 2025! Vi gjorde ett mycket bra VM 2018 och det lade grunden för beslutet från FCI Agility Commission. Det är verkligen fantastiskt roligt att vi ännu en gång får arrangera det mest prestigefyllda agilityeventet. Stort grattis till Kalmar och stort grattis till hela Sverige! säger Thomas Juréhn, ordförande i Svenska Agilityklubben.

− Agility är det bästa som finns! För en som mig själv som är på grundnivå är det otroligt inspirerande att se ekipage på den nivån tävla, så att agility-VM kommer till Kalmar ser jag verkligen fram emot, säger Ida Qvarnström, agilityprofil i Kalmar.

Om agility och agility-VM
Agility är en sport som ständigt växer och i nuläget finns närmare 10 000 utövare över hela landet. Under VM tävlar man både individuellt och i lag. Bäst sammanlagda resultat från en agilityklass och en hoppklass vinner och det gäller att vara felfri med snabbast tid.

På VM gäller internationella regler och i nuläget delas hundarna in i tre storleksklasser utifrån mankhöjd, jämfört med Sveriges fem storleksklasser. Deltagande länder får skicka ekipage både individuellt och i lag, och i alla storleksklasser.

Källa: Pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.