Köpte en ”Pomchi”, fick en ”Chinese Crested”

Jenny och Alfons Foto: Privat

Var inte så säker på att du får den ras du är lovad när du köper hund av oseriösa säljare. Jenny Hafström i Malmö trodde att hon köpte en Pomeranian och Chihuahua-mix, men efter att många frågat om vad hennes hund var för ras, blev hon ännu mer osäker och framför allt nyfiken på att veta sanningen.

Av en bekant fick Jenny reda på att man kunde göra ett enkelt DNA-test för att få veta vilken eller vilka raser en hund består av. Hon beställde ett sådant test från MYDNAvet.se och topsade sin hund och skickade tillbaka proverna. Efter några veckor kom resultatet. Hennes Pomeranian och Chihuahua-mix var egentligen en blandning av Chinese Crested och Pomeranian. – Jag var beredd på resultatet, eftersom jag studerat de olika raserna och gissade just på Chinese Crested. Naturligtvis älskar jag min Alfons oavsett vilken ras han är, men tycker det är både tråkigt och fel att folk lurar en för att tjäna pengar.

Bättre förståelse

– Vi på MYDNAvet.se vill även poängtera vikten av hälsoaspekterna för de olika hundraserna, säger Marie Erlandsson som förklarar att varje ras är framavlad för olika ändamål och kan ha olika aktivitetsnivåer och egenskaper, såsom jakt eller vallande hundras. Genom att veta vilken eller vilka raser en hund tillhör, kan man få bättre förståelse för sin hunds beteenden och egenskaper.

– Men, påpekar Marie Erlandsson, en blandras är naturligtvis lika värdefull som en renrasig hund.

Den nya DNA-tekniken ger inte bara möjlighet till att bestämma en hunds rastillhörighet, utan ännu viktigare kanske är att spåra genetiskt nedärvda sjukdomar.

-Vissa av dessa nedärvda sjukdomar är vanligare hos vissa raser. Många vallhundsraser, främst Collien, kan drabbas av en sjukdom kallas Multidrug Resistance 1 (MDR1), som kan ge överkänslighet mot vissa läkemedel och narkos. I värsta fall kan det ge en dödlig utgång, berättar Marie.

DNA-testet är enkelt att ta

I ett test-kit finns allt man behöver för att ta proverna i hemmet. Det fordras inget blodprov, utan man använder de medsända provpinnarna för att gnida insidan av hundens kinder. -Sedan är det bara att skicka tillbaka proverna till oss på MYDNAvet.se och vänta på resultatet, säger Marie.

Alfons som valp Foto: Privat

Som läsare får du just nu 15% rabatt på MYDNA®vet´s Rastest. Ange kod DOGNEWS15 på MYDNAvet.se för att ta del av rabatten. Erbjudandet gäller till och med 31 januari 2021.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

I samarbete med MYDNA®vet

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #myDNA

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.