Joy är Årets sociala tjänstehund

Årets sociala tjänstehund är en snart 3-årig labrador retriever som heter Labricas Kelly Taylor och kallas för Joy. Foto: Daniel Holmgren

Årets sociala tjänstehund är en snart 3-årig labrador retriever som heter Labricas Kelly Taylor och kallas för Joy. Namnet är passande då hon sprider mycket glädje inom kriminalvården i Luleå, där hon arbetar som terapihund med sin förare Henrik Hvid.

Joy har nu arbetat ett år som terapihund, efter att ha genomgått utbildning under en 12 månader lång period. Hon arbetar tillsammans med Henrik Hvid på häktet och anstalten i Luleå. Där arbetar även hans kollega Anna Brännström och hennes flatcoated retriever Veja, som utbildades samtidigt som Joy. Idén att använda terapihundar fick Henrik från Rättspsyket i Öjebyn, som använt terapihundar med goda resultat sedan 2016. Val av hund bygger på erfarenheter från Rättspsykets och det blev därför en labrador retriever.

– Alla känner sig trygga med en labrador, menar Henrik Hvid.

Han ville också ha en hund som inte är alltför stor då utrymmet i häktescellerna är litet. Han valde även en ljus hund för att hunden mimik syns bättre då.

– En del av de intagna har dåliga erfarenheter av hundar och då är det bättre med en som tydligt visar att den inte är farlig, säger Henrik.

Joys främsta egenskap som terapihund enligt Henrik är att hon aldrig går upp i varv utan behåller lugnet.

– Joy är väldigt avslappnad och klienterna kan själva ta kontakten, säger Henrik.

Henrik berättar om ett tillfälle då Joy vid dagens tredje träff var trött efter de två tidigare mötena och att hon då bara lade huvudet i knät på den intagna och somnade.

– Det blev den bästa träffen under dagen, berättar Henrik.

En minnesvärd händelse var när Joy och Henrik träffade en tjej som suttit i häktet en längre tid.

– Hon hade hund själv och sade vid ett besök att ”När dörren gick upp och Joy kom in så återvände färgerna i mitt liv”. Det tycker jag var så fint.

Utöver att erbjuda de intagna närhet och värme så får hon dem att komma ut och aktivera sig. Men Joy fungerar också som en isbrytare som kan öppna upp för samtal.

– Joy går rakt in i hjärtat och klienterna känner sig trygga. Många av dem ser fram emot besöken och pratar om dem efteråt med annan personal, säger Henrik.

Pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.