Se upp för hundar som äter julpynt och julklappar

Julpynt, julprydnader och inte minst barnens julklappar. Det är några av julens värsta faror för hunden. Varje år drabbas tusentals hundar av att främmande föremål fastnar i magsäck eller tarmar – vilket kan kräva operation. 

Foto: pixabay

Många hundar får i sig pynt och annat olämpligt under julen

Enligt Agrias statistik är det i december som flest hundar besöker veterinär på grund av att föremål fastnat i magen eller tarmkanalen. Kanske inte så konstigt, med tanke på att många då träffar släkt och vänner för att fira jul- och nyår. De tär lätt hänt att en morbror utan hundvana slår in något ätbart och lägger under granen eller någon ställer farligt julpynt i hundens noshöjd. 

Stopp i mag-tarmkanalen kan kräva operation

Oftast är de mindre föremål och olämplig mat som fastnar i tarmen, men det kan även vara en del av ett större föremål som hunden tuggat sönder i småbitar. Fastnar något ordentligt är det inte ovanligt att operation behövs. 

– Allt som är lagom stort att stoppa i munnen kan åka ned i hundens magsäck eller tarm och fastna där. När ett föremål fastnat i mag-tarmkanalen opereras hunden och föremålet plockas ut. Ibland måste skadad tarm tas bort, säger Lotta Möller, veterinär på Agria.

Tips inför jul- och nyårsfirandet 

  • Förbered dagens festligheter genom att erbjuda hunden ordentligt med lek, rastning och skön motion innan firandet startar
  • Se till att hunden ätit ordentlig i lugn och ro innan firandet för att minska hungerkänslor
  • Se till att hunden har leksaker – ta med hundens favoritleksak om ni firar jul borta
  • Undvik julpynt och skålar med farligt innehåll inom räckhåll för hundens nos, och plocka undan presentsnören och allt annat som kan fresta hunden
  • Påminn nära och kära om att inte ställa julpynt och julmat i hundhöjd

Tecken att hålla utkik efter

Hur märker man då att hunden tuggat i sig något olämpligt?  En svans som slutar vifta och att hunden drar sig tillbaka kan vara tecken på att något är fel. Direkta symtom på att något har fastnat i tunntarmen kan vara kräkningar, nedsatt aptit eller buksmärta. Så småningom påverkas även allmäntillståndet.

Kontakta veterinären vid kräkning och påverkat allmäntillstånd. Om hunden har lindrigare symtom eller om du bara misstänker att den ätit något olämpligt, kan en veterinär via appen Agria Vårdguide hjälpa till med en första bedömning av läget.

Källa: Agria pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.