Stor oro för att färskt hundfoder sprider antibiotikaresistens till människor

Portugisiska forskare som undersökt hundfoder tillverkat i Europa kommer nu med nya allvarligare varningar om färskfoder till hund. Slutsatsen är att antibiotikaresistenta bakterier i fodret kan utgöra ett större hot mot människors hälsa än man tidigare trott.

Forskarna har undersökt förekomsten av antibiotikaresistenta enterokocker i 55 olika hundfoder av 25 olika märken som säljs i Europa. 22 av proverna kom från våta produkter, 8 från torra, 4 från halvtorra, 7 från hundgodis och 14 från råfryst färskfoder. 54 procent av proverna innehöll enterokocker och av dem var mer än 40 procent resistenta mot antibiotika (erytromycin, tetracyklin, quinupristin-dalfopristin, streptomycin, gentamicin, kloramfenikol, ampicillin eller ciprofloxacin). 23 procent var också resistenta mot linezolid, som används som sista utväg vid multiresistenta infektioner hos människa.

Samtliga prover från färskfoder i studien innehöll multiresistenta enterokocker, inklusive sådana som är resistenta mot linezolid. Bara tre icke råa foderprover innehöll multiresistenta bakterier, skriver Veterinärmagazinet.

Hundägare bör vidta hygienrutiner då de handskas med färskfoder, samt plocka upp all avföring från hundar som utfodras med råa produkter.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #hundhotellet

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.