Tips om pälsvård, bad och trimning av Pomeranian med Chris Christensen produkter

Pälsvård av Pomeranian

Pomeranian hundar badas var fjärde till sjätte vecka. Börja med att bada din hund noggrant med Chris Christensen produkter enligt nedan, torka sedan hunden med handduk. Använd sedan en hårtork för att blåsa hunden torr, samtidigt som du blåser så använder du en karda och arbetar dig igenom hela pälsen. Då hunden är torr, borstar du igenom hunden noggrant så att det inte finns några tovor kvar i pälsen.

För bästa resultat och pälsvård använder du Chris Christensen Spectrum one schampo som är framtagen för pälsar som kräver krispig textur och volym.  Skölj ur schampon och använd  Chris Christensen Spectrum One Conditioner som reparerar och skyddar utan att göra pälsen mjuk. Denna conditioner är speciellt framtagen för pälsar som kräver krispig textur och volym. Chris Christensen är BÄSTA schampo för en Pomeranian!

Vi avslutar badet med Spectrum One Substance Builder som bygger upp en fantastisk volym och är speciellt framtagen för sträva och krispiga pälsar. Innehåller ett volymprotein som lägger sig i varje pälsstrå och ger volym samtidigt som pälsstrukturen bibehålls och förstärks. Stärker, reparerar och förebygger slitage över tid vid regelbunden användning.

* Skapar fantastisk volym.
* Reparerar skadad päls vid upprepad användning.
* Ger lyft till dubbelpälsade raser, ger textur till sträva pälsar och för de som behöver stark volym.

Undvik tovor i pälsen med Just Divine från Chris Christensen

Chris Christensen Just Divine Borstspray Balsam Hundschampo 4dogs

Då hunden är handdukstorr sprayar du hela hunden speciellt bakom öronen och i armhålor med Just Divine från Chris Christensen, för att undvika att det bildas tovor i pälsen.

Du hittar flera produkter för pälsvård för hund från Chris Christensen HÄR

Tassar och klor

Börja sedan trimningen med att klippa klorna så korta som möjligt, detta görs bäst genom att hunden ligger på rygg i ditt knä. Då klorna är klippta så tar du en liten stålkam och kammar tasshåren mothårs uppåt/bakåt (hunden ligger fortfarande i din famn på rygg).  Klipp sedan med en liten sax med böjd topp de hår som ”sticker” ut det vill säga klipp runt tassen så att tassen får en mjuk rund linje som en kattass. Klipp även bort allt hår mellan trampdynorna under tassen. Fortsätt så på alla fyra tassar. På baktassarna kammar man håren på ”hälen” mothårs och klipper av topparna så att pälsen ”orkar stå upp”. Nu är du klar med hundens tassar. Saxen med böjd topp hittar du hos Dashing Dogs här 

Öronen

Ställ hunden på ett trimbord. Jag personligen börjar med att trimma hundens öron, det kan du välja själva hur du gör. Kamma igenom håren på öronen med samma lilla stålkam som du använde till tassarna, så att all päls är väl igenom kammad. Klipp spetsen på örat, tänk dig att öra är rund som en klocka, och att yttersta spetsen på örat är klockan 12.00. Tänk dig sedan att du klipper all päls på öronspetsen där klockvisarna skulle vara om klockan är tio minuter i två. Var försiktig men försök ändå att klippa så nära huden som möjligt.

Svansfäste och svansen

Svansen trimmar du lättast med an rak liten stålsax. Borsta svansen i lager för lager framåt tills den är genomborstad. Det gör du lättast genom att ”fälla” alla håren mot dig själva (hunden står på trimbordet med bakdelen mot dig) och borstar utifrån svanstippen med en karda, du arbetar dig metodiskt igenom svansen tills du nått svansroten. Klipp sedan pälsen på båda sidorna av svansroten, du börjar ovanför analöppningen och fortsätter ca 3 cm upp på svansen. Klipp bara bort pälsen på ”yttre sidan” av svansen, du skall alltså inte trimma svansen runt om, låt pälsen vara kvar på den sidan som vilar mot hundens rygg. Ställ sedan upp hunden så att du ser om päls längden på svansen är bra eller för lång. Svansen skall sluta precis vid nacken på hunden. Om den är för lång så klipper du av svansen till en passande längd. Det är snyggast att alltid klippa av lite vid varje trimning så ser svansen välvårdad ut.

Bakställ

Pälsen skall baktill sluta vid hasorna. Börja med att borsta upp pälsen mothårs mot svansen. Trimma sedan pälsen i lager för lager med en effilersax, en sax där ena bladet är rakt och det andra är ”sågat”. Håll det sågade bladet uppåt vid all trimning. Klipp sedan den yttersta delen av pälsen på hela bakdelen, detta bör du träna på innan du blir riktigt bra på det. Du kan alltid träna på någon av dina hundar som du inte ställer ut. Trimma tills du från sidan sett har fått till en rundad bakdel. Ta hjälp av fotografier av andra Pomeranian hundar.

Ryggen

Jag personligen jobbar mig bakifrån framåt, detta gör du som du vill. Börja med att borsta all päls mothårs framåt. Trimma sedan topparna på pälsen enda från svansroten fram till nacken, oftast behövs det inta tas så mycket uppe på ryggen. Men om du har en hund med riktigt lång tung päls så bör du trimma den så kort att du har ca 4-5 cm päls kvar och förhoppningsvis så har din hund underull som sedan bär upp pälsen.

Under magen och bågen

Ställ upp hunden så att den står resligt. Nu skall du trimma en båge under magen, återigen kan du ta hjälp av fotografier på andra vältrimmade Pomeranians. Du skall från bakbenen trimma framåt bort den päls som hänger ner under magen, obs det skall bli som en båge. Du börjar nere vid bak tassen och jobbar dig uppåt till magen. Du skall även kamma frambenens hår och klippa bort den yttersta spetsen på pälsen så att bågen blir fulländad.

Kragen och bröstkorgen

Ställ upp hunden mot dig själv, borsta pälsen runt huvudet framåt mot dig. Klipp sedan återigen med effielerings saxen bort den yttersta spetsen på pälsen, Jobba dig runt huvudet och behåll hela tiden den rundade formen på pälsen. Tänk dig hela tiden att hunden skall se ut som en rundad liten boll, så att du inte klipper den ”hackigt”. Nu kan du även klippa hundens sidor på frampartiet vid frambenen. Det gör du bäst genom att hunden står med huvudet mot dig, återigen klipper du rundade konturer, håller liksom saxen ”utåt böjt” börja nerifrån och klipp uppåt. För att klippa hundens bröstkorg borstar du all päls uppåt och börjar att klippa nerifrån mellan frambenen och uppåt. Du skall igen komma ihåg att pälsen skall se rundad ut från alla håll.

Klart

Då du tror att du är färdig med trimningen, så låter du hunden springa på golvet en stund, titta på den från alla håll, du ser säkert päls som sticker ut någonstans. Ta upp hunden på trimbordet igen och klipp bort de hår som sticker ut. Detta kan behövas upprepas många gånger. Själv blir jag aldrig riktigt nöjd, det finns alltid något litet hårstrå som sticker ut någonstans. Där av är det bra att trimma hunden minst en vecka innan utställning, så har du tid på dig att korrigera din trimning många gånger innan du skall visa upp den. Tassar och öron bör dock alltid trimmas samma dag som utställningen är.

Exempel

Bilderna nedan ger bra exempel på hur en Pomeranian skall trimmas.

Från sidan sett, här ser ni bågen under magen som jag beskrev ovan. här ser ni den runda helheten.

Behöver Du mera råd om trimning , Vill du köpa en valp eller bara läsa mera om våra Pomeranian hundar – besök bästa Pomeranian kennel Black Orange’s

I samarbete med Dashing Dogs 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #dashingdogs

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tips om pälsvård, bad och trimning av Pomeranian med Chris Christensen produkter

  1. Pingback: Pälsvård av en Pomeranian

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.