Pälsvård av en Pomeranian

 


Pälsvård och trimning av Pomeranian är en viktig del i din hunds skötsel. Jag skall kort beskriva skötseln och vikten av att ta hand om din Pomeranian hunds päls.

Pälsen borstas noggrant igenom en gång i veckan med en karda (Doggyman vit liten är den bästa för Pomeranian päls, bild ovan). Du skall karda ”lager” för lager så du kommer igenom hela pälsen enda ned till huden. Genom att börja med att hunden ligger på rygg i din famn, du börjar karda mothårs uppe under hakan. Fortsätter genom hela pälsen på magen, tassar, ben. Sedan svänger du hunden så den ligger på sidan, du arbetar dig genom hela hunden. Svänger hunden igen så den ligger på andra sidan och borstar systematiskt genom hela pälsen. Till sist ställer du hunden på ett bord och börjar borsta framifrån huvudet och bakåt över hela ryggen. Du avslutar genom att borsta upp svansen över ryggen och sist ”byxorna” på hunden. Du borstar alltid mothårs så pälsen reser sig.

Förutom kardan använder jag en utmärkt borste av märket Mason Pearson från England (se bild ovan). Borsten skall vara av typen natur plus syntet så att man lätt kan borsta igenom underullen också.

Varje vecka trimmas öronspetsen, klorna klipps och håren runt och under tassarna trimmas med en liten böjd sax med rund topp för att inte skada din hund.

Var sjätte vecka är det dags för bad, föning och trimning av hela pälsen. Jag tappar då upp ett lagom varmt badvatten och tillsätter minst 1 matsked hundschampo som är utblandat med vatten. Schampot är special köpt just för Pomeranian, Chris Christensen Spectrum one schampo för pälsar som kräver krispig textur och volym.  

Pälsvård av Pomeranian

Pomeranian badas var sjätte vecka i Chris Christensen Spectrum one schampo som är för pälsar som kräver krispig textur och volym.  Och i Chris Christensen Spectrum One Conditioner som reparerar och skyddar utan att göra pälsen mjuk. Denna conditioner är speciellt framtagen för pälsar som kräver krispig textur och volym. Chris Christensen är BÄSTA schampo för en Pomeranian!

Du kan köpa Chris Christensen produkter till din Pomeranian här

Hunden badas varsamt med en mjuk svamp. Blöt hela hunden, så att pälsen är blöt enda intill huden.  Badvattnet tappas ur, jag fördelar nu jämt i pälsen en blandning av vatten och schampo, det är viktigt att man späder ut schampon för att inte skada huden på hunden då den badas så ofta. Blandningen får verka i fem minuter, sedan sköljer jag hunden med duschen i minst tio minuter, för att vara säker på att allt schampo är borta. Använd gärna en balsam av samma märke för bästa resultat. 

Efter det kramar jag det värsta vattnet ur pälsen, innan hunden får ruska på sig så att badvattnet stänker runt alla väggar i badrummet. Jag virar sedan in honom i två stora microfiber handdukar och håller hunden ömt i min famn en lång stund. Hunden blir snabbt rastlös och vill ner på golvet, höjdpunkten på badningen är då hunden kommer ner på golvet och är fri från handdukarna. Den springer, rullar sig och ålar fram på mattorna för att så fort som möjligt bli kvitt lukten av schampo. Alla de andra hundarna hakar på och snart ser hela huset ut som ett kaos av ihop rullade mattor, men vad gör det då man blir varm ända in i hjärtat av att se dessa fyrbenta små hundar rusa vilt omkring av glädje.

När leken är slut och allt är lugnt igen, plockar jag fram trimbord, borstar, fön och saxar, nu skall pälsen torkas och sedan trimmas. Hunden som är van vid allt detta låter sig vant bli fönad och borstad. Innan du fönar skall du använda Chris Christensen spray Just Divine som hjälper dig att hålla hunden helt fri från tovor.

Använd kardan under hela föningen, föna aldrig utan att borsta samtidigt för att få mesta volym och tovfri päls.

Man skall se upp så att man inte har en allt för varm fön, speciellt då man fönar en hanhund så att man inte blåser för varm luft på hundens testiklar. När hunden är torr borstas den noggrant igenom, hår lager för lager så att all päls är igenom borstad. Det är viktigt att få hunden att se så välborstad ut som möjligt speciellt om man skall ställa ut den. Inga tovor är tillåtna, kom ihåg att du aldrig skall klippa bort några tovor. Med en liten karda och Just Divine spray kan du lätt borsta ur tovorna och på så sätt får hunden behålla sin päls.

Använd alltid sprayen Just Divine från Chris Christensen innan du börjar föna, eller på eventuella tovor då löser de lätt upp sig. Just Divine gör det lättare att hålla hunden fin och tovfri.

Nu är det bara trimningen kvar, använd en effilersax för hundar med 46 tänder för bästa resultat. Då är det lätt att trimma utan att det blir fula saxmärken i pälsen. Be om hjälp av din uppfödare i början som kan visa hur du skall trimma en Pomeranian. Kolla på videor på youtube.

Då trimningen är klar så ser hunden ut som på bilden nedan.

Ovan på bilden ser ni Sveriges vinstrikaste och bästa Pomeranian – Pom Toppen Vinnare hos Svenska Pomeranian klubben år 2007, Topp Pomeranian Sunterra Spontaneus Daystar. Trimmad och utställd av Kennel Black Orange’s.

Cody på Kennel Black Orange’s

Läs mera om våra hundar på Kennel Black Orange’s Pomeranian  

Bästa produkterna till en Pomeranian hund hittar du hos Dashing Dogs

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#pälsvård #pomeranian #dvärgspets #schampo #christensen #trimning #borstning

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 svar på Pälsvård av en Pomeranian

  1. frk. Øvervikt skriver:

    Bra guide du hadde, och superfina pommar! Kan du inte göra ett litet tillägg om hur man gör kleinspitzen fin med, vad jag fått lära mig skal de inte trimmas som pommarna, men alla säger olika…

  2. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

  3. Pingback: Jag förstår Kotten. | Bloggbevakning Nöjesguiden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.