Illegal handel med hundar – tredje mest lönsamma svarta marknaden i EU

Bild: pixabay

💰Illegal handel med hundvalpar är den tredje mest lönsamma svarta marknaden i EU.


Illegal valphandel är en mycket lukrativ svart marknad på grund av stor efterfrågan på valpar i bland annat Sverige och Norden. Det finns oseriösa aktörer på den europeiska marknaden. Dessa aktörer är bra på att framstå som seriösa och lagliga med professionella webbplatser. Priserna är ofta höga, vilket kan ge falsk säkerhet. I verkligheten ägnar de sig åt illegal och oetisk valphandel.

😰 Du riskerar att stödja oetisk hundhållning


När du köper en hund av en oseriös aktör riskerar du att stödja oetisk djurhållning och i värsta fall djurplågeri. De oseriösa aktörerna håller hemliga och/eller förfalskar valparnas ursprung, och det är inte möjligt att besöka uppfödaren. Du som köpare kan alltså inte vara säker på att valparna inte kommer att utsättas för djurmisshandel eller oetisk djurhållning.

🏥 Hunden kan föra med sig dödliga sjukdomar


Oseriösa aktörer annonserar att hunden levereras helvaccinerad och med dokumentation om detta. Vid import från en sådan aktör riskerar man att dokumentationen är förfalskad och att hunden är ovaccinerad. Ovaccinerade hundar kan föra med sig sjukdomar som rabies och rävens dvärgbandmask. Rabies är hundra procent dödligt för människor om symtom uppstår. Rävens dvärgbandmask är en parasit som kan vara dödlig för människor och introduktion till svensk fauna kan få ödesdigra konsekvenser.

🐩 Du riskerar att få en annan hund än den beställda


De oseriösa aktörerna handlar med falska dokument, inklusive stamtavla. Om du importerar en hund från en sådan aktör riskerar du att få en annan hund än den beställda. Ett typiskt exempel är att ta emot en blandrashund snarare än en renrasig hund. Hunden kommer både att se annorlunda ut och ha ett annat temperament än den hund du från början ville ha.

Källa: Norska tullen 👇

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.