Första hjälpen för skadade hundar

Foto: pixabay

De flesta hundägare vet inte hur de ska göra om hunden drabbas av ett hundslagsmål eller blir påkörd. Här kommer första hjälpen råd som kan vara avgörande för hunden.  

Det är alltid obehagligt när ett djur skadar sig och som djurägare blir man illa berörd och kan hamna i ett lindrigare chocktillstånd. Men för att kunna ge hunden första hjälpen är det viktigt att behålla lugnet och hämta hjälp om det är möjligt, det är säkrare och tryggare att vara två personer som hjälps åt.

– Börja med att bedöma faran, situationen måste vara säker för dig som människa så att du inte riskerar att skada dig själv eller utsätta hunden för ytterligare faror, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Börja med att kontrollera hundens andning, stoppa eventuell blödning och hjälp hunden om den hamnat i chocktillstånd.

Så här stoppar du en blödning:

Sprutande och pulserande klarröd blödning innebär artärblödning som kräver tryckförband. Lägg bandage med en hårt rullad kompress eller liknande mot såret och tryck tills blödningen upphör. Se till att förbandet stoppar blödningen, men inte snör åt blodtillförseln. Lätta tillfälligt på förbandet ca var 20:e minut. Kontakt veterinär för bedömning av vidare behandling.

Symtom på chock 

kan vara bleka slemhinnor, svag och ytlig puls, samt oregelbunden andning. Hunden får kalla öron och tassar. Hantera hunden varsamt och prata lugnt till den. Håll hunden varm under skyndsam transport till veterinär.

Om hunden inte har någon puls och/eller andning – försök att ge den en akut hjärt- och lungräddning. Så här gör du:

Hjärt- och lungräddning – för medelstora hundar

1. Lägg ned hunden på höger sida på ett stadigt underlag, kontrollera att luftvägar är fria, dra ut hundens tunga och räta ut nacken försiktigt.

2. Knäböj nära hundens rygg och placera händerna på bröstkorgens nedre del.

3. Tryck ner bröstkorgen, men akta revbenen. Ta inte i för hårt på små hundar.

4. Tryck ca 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 80-100 kompressioner/minut.

5. Växla sedan till att göra två inblåsningar. Sträck djurets hals, forma munnen runt djurets nos och blås in luft så bröstkorgen reser sig.

6. Upprepa till andningen och pulsen fungerar. Om det inte sker inom 5 min kan det vara tveksamt att fortsätta.

7. Transportera hunden till veterinär så snart som möjligt.

Läs mer här om första hjälpen för hundar.

Källa: Agria Djurförsäkringar

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.