8 tecken på att din hund har mask

Foto pixabay

De flesta hundar får mask någon gång i livet och vid behov kan du själv avmaska din katt eller hund med hjälp av receptfria produkter som du hittar på ditt apotek, till exempel Drontal-seriens avmaskningsprodukter.

Hur får hunden mask?

Om din hund jagar och äter t.ex. en fågel, gnagare eller annat bytesdjur, kan den drabbas av en maskinfektion eftersom dessa bytesdjur ofta bär på smittsamma masklarver. Avföring från ett maskinfekterat djur kan även finnas i jorden och innehålla maskägg från bland annat spolmask. Vissa typer av rundmaskägg överlever flera år i jorden. Om en hund får i sig jord kan den alltså bli smittad av mask.

Hur vet man om hunden har mask?

Som regel visar hunden inga tydliga symtom. De större arterna av bandmask syns som rörliga ”risgryn” eller som en kedja av ”risgryn” i avföringen eller pälsen under svansen. Andra bandmaskar, till exempel rävens dvärgbandmask, är så små att de inte syns för blotta ögat.

Rundmaskinfektioner ger inga symptom hos vuxna djur utom i ovanliga fall, däremot kan de hämma valpars tillväxt och i extrema fall vara dödliga. Därför rekommenderar man som regel att avmaska valpar under tiden den är hos tiken. Detta är särskilt viktigt om man är uppfödare. Det rekommenderas att valpar avmaskas 1-2 gånger efter flytt från uppfödaren även om den redan behandlats där.

8 tecken på mask

Det är inte alltid en maskinfektion märks på din hund men det finns en del typiska symptom. Små tecken kan vara hundens sätt att tala om för dig att den inte känner sig helt frisk.

* Minskad aptit: En maskinfektion kan ge din hund sämre matlust.

* Kräkningar: Ibland kan maskinfektionen orsaka kräkningar och det kan komma upp hela spolmaskar när valpar kräks.

* Svullen mage: Det är inte ovanligt att hundvalpar får en svullen mage av spolmask.

* Sämre päls: Maskinfektion kan leda till att pälsen blir matt och livlös.

* Åker kana: Ibland ger bandmask upphov till klåda. Då kan hunden börja dra baken längs marken eller golvet.

* Överdriven tvättning av baken: Om din hund tvättar sin bak oftare än vanligt, kan detta bero på att det kliar på grund av maskinfektion.

* Diarré: En maskinfektion kan ge upphov till diarré, särskilt hos valpar.

* Inget tecken alls: Det är inte alla hundar som gör något väsen av att de har maskinfektioner. Men de kan finnas där ändå och skapa obehag och besvär på sikt. En hund som ”läser tidningen” kan snabbt nosa upp många spännande ställen där smitta kan finnas.

Du kan själv avmaska vid symptom eller misstanke om mask, prata med ditt apotek eller din veterinär om du är osäker. Drontal-serien är effektiv mot både rund-och bandmaskar i tarmen, inklusive rävens dvärgbandmask.

Var särskilt uppmärksam på risken för rävens dvärgbandmask

I februari 2011 gjordes det första fyndet av rävens dvärgbandmask i Sverige, och den finns sedan lång tid i Syd- och Mellaneuropa. Parasiten kan vara dödlig för människor. Hundar och rävar smittas av rävens dvärgbandmask genom att äta infekterade bytesdjur. De visar inga symptom på infektion, men kan utgöra en smittkälla för människor. SVA rekommenderar det aktiva ämnet prazikvantel för behandling mot rävens dvärgbandmask.

Enkel och snabb avmaskning

Maskinfektioner kan skapa obehag för hundar och därför är en behandling mot mask ett steg mot bättre hälsa.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.