Ukrainska flyktingars hundar isoleras – staten betalar 61 000 kr per hund

Foto: Unsplash

Jordbruksverket letar efter flera karantänsplatser till hundar som kommer med flyktingar från Ukraina, varje isolerad hund kostar 61 000 kronor och betalas av staten. Just nu finns det 50 karantänsplatser i Örkelljunga men flera tillkommer.

Varje isolerad hund kostar staten 61 000 kronor och även om karantänsanläggningen inte används så kostar den minst 10 000 kronor per dygn. Det är de djurägare som inte har några papper alls på sina djur som kan få dem satta i denna karantän. De flesta ukrainare får däremot rätt att ha sina djur i karantän i hemmet. Och den gäller i tre månader.

Tullen varnar människor att klappa de husdjur som de ukrainska flyktingar har med sig in i landet. Risken är att de sprider rabies, en dödlig sjukdom som inte finns i Sverige. Det är viktigt att respektera de regler för hemkarantän som gäller för de införda djuren, skriver blt.se.

Gratis karantän för ägaren

Ägarna måste anmäla sitt djur till tullen då de anländer till Sverige, därefter betalar staten för eventuell chipmärkning, veterinärbesök och karantän. Ukraina är ett högriskland för rabies.

I vanliga fall kan hundar som kommer till Sverige avlivas om de inte har alla sina vaccinationer och djurpass i ordning.

Rabiessmittan är relativt vanlig i Ukraina, och enligt Jordbruksverket är bara omkring 30 procent av husdjuren i Ukrainas städer vaccinerade mot rabies. På landsbygden är knappt var tionde husdjur vaccinerat mot rabies.

Tillämpar isolering

Jordbruksverket tillämpar isolering av djur med okänd vaccinationsstatus framför vaccination mot rabies då man anser att vaccin inte är ett botemedel utan måste ges innan djuret smittas för att ge skydd mot rabies.

Vad är rabies?

Rabies är en hjärninflammation orsakad av lyssavirus, som är ett neurotropt virus.

De flesta däggdjur kan bli smittade med rabies och överföra smittan till andra djur och till människor. Sjukdomen kallas också för vattuskräck hos människor och hundgalenskap hos djur.

Hur smittar rabies?

Rabiessmitta hos människa är oftast en följd av att personen blivit biten av ett infekterat djur eller fått djurets saliv i ett sår eller på slemhinnorna.

Inkubationstiden från smitta till de första symtomen är vanligen 20–90 dagar, men kan variera från 10 dagar upp till flera år.

Vilka är symtomen på en rabiesinfektion?

De första symtomen är

  • rastlöshet
  • huvudvärk
  • feber
  • illamående
  • känselförändringar kring bettområdet.

När sjukdomen framskrider kan patienten bli uppjagad, hallucinera och få kramper. Muskelkramper i svalget ger problem med att svälja. Symtomen vid en mer sällsynt rabiesform är känselförlust, svaghet, smärta och förlamning.

Sjukdomen leder till döden inom några dagar efter att symtomen börjat.

Källa: Thl.fi

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #ukraina #MSB #krig

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.