Så hjälper du bäst djuren på flykt från kriget i Ukraina

Foto: pixabay

Tre saker att tänka på om du tar emot djur på flykt:

  • Se över möjligheten att avgränsa djuren från resten av hushållet tills risken för smitta är över. Det kan vara bra att ha möjlighet att byta kläder och skor samt tvätta och sprita händerna när man rör sig mellan djurgrupper för att förhindra att smitta sprids.

  • Tänk på att både djur och människor som anländer kan bära på varierande grad av trauma och stress som får dem att agera annorlunda. Om det finns småbarn eller individer i familjen som av olika skäl har svårt läsa av djurens kroppsspråk eller följa hygienrekommendationer bör det finnas en plan så att olyckor eller brister i smittskydd undviks. Om det redan finns djur i familjen behöver det även finnas en plan för hur dessa ska kunna samexistera med nyanlända djur.

  • Det är bra att ta reda på var närmaste dagöppna veterinärklinik finns och vart man vänder sig om något skulle inträffa under jourtid. Vissa djur som anländer står eventuellt redan på behandling för olika sjukdomar som gör att de behöver recept utfärdade från veterinär. I Sverige behöver veterinären undersöka djuret innan eventuella recept kan och får utfärdas. Därför är det bra att boka tid med god framförhållning innan medicinerna tar slut. För att snabbt få rådgivning kring hur du bör gå till väga kan du även ringa 2288.

Källa. Pressmeddelande 2288 – Djurens vårdguide

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #ukraina #ukraine

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.