Granskning visar – främst ”kamphundar” som biter människor

Foto: pixabay

Hem & Hyras granskning av tingsrättsdomar visar att det främst är hundar av så kallad “kamphundstyp” som attackerar och biter människor. Hundraserna som Amstaff, Pitbull och American bulldog är det vanligaste raserna vid hundattacker på människor visar uppgifterna ur rättsprotokollen.

Ordet ”kamphund” är ett kontroversiellt begrepp som Svenska Kennelklubben inte tycker att man ska använda. Men det är ofta just det som rätten skriver i domsluten utöver specifik ras, skriver tidningen Hem & Hyra.

De flesta åtalade hundägare bor i hyresrätt

Sedan 2017 har 106 tingsrättsdomar fallit i mål mot hundägare som stått åtalade för “vållande till kroppsskada.” Hem & Hyra har granskat samtliga domar och i 80 av domarna har hundägaren blivit fälld. Fler än hälften av alla som varit åtalade och minst 43 procent av de som blir utsatta bor i hyresrätt, visar Hem & Hyras granskning.

Hem & Hyras granskning visar också att på de senaste fyra åren har antalet avgjorda domar som gäller djur i Tingsrätterna i Sverige ökat med 73 procent. Det kan handla om hundägare som fått förelägganden för sina djur eller beslut om omhändertagande och avlivning.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.