Förstagångs hundägares hundar har oftare problematiskt beteende

Foto: pixabay

Upprepade beteenden – som att jaga efter svansen, slicka på ytor, gå, stirra, spendera tid nära sin vattenskål eller bita på sig själv – är vanligare bland hundar som tillhör förstagångsägare, de som lever med större familjer och de som tränar mindre än en timme per dag, enligt finska forskare.

Nästan 4500 hundägare har i studien fått svara på frågor. Frågor som handlar om man kan se eventuella repetitiva beteenden hos sina hundar.

Forskarna bad ägarna till 4 436 hundar från 22 olika raser att beskriva hur ofta deras hundar ägnade sig åt repetitiva beteenden. Dessa beteenden var 58 procent mer sannolika bland hundar som ägdes av en person som inte haft hund tidigare, medan hundar som levde med en ensam person var 33 procent mindre benägna att engagera sig i repetitiva beteenden än de som levde med en familj på tre eller fler personer. Och ensam hundar var 64 procent mer benägna att engagera sig i repetitiva beteenden än de med en hundkompis.

De fann också att mindre än en timmes träning per dag var associerad med en 53 procents ökad sannolikhet för repetitiva beteenden, jämfört med längre promenader. Vissa raser var mer benägna att upprepa beteenden än andra, särskilt schäferhundar, Chinese Crested och Pembroke Welsh Corgis, medan de minst drabbade var korthårig Collie, Dvärgschnauzer och Lagotto Romagnolos.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.