Ny forskning visar att män vinner mest på att äga hundar

Foto: pixabay

Att ha hund kan ha positiv effekt på människans fysiska och psykiska hälsa. I Norge avslutade professor Frode Lingaas nyligen en forskarstudie i hur hundar har inflytande på människors hälsa.  De visar sig att männen är de största vinnarna av hundägandet. Studien är finansierad av Agria SKK forskningsfond, som lyfter forskning om hundar och människor som ett prioriterat område.

Studien samlade in underlag från 50 000 kvinnor och män mellan 40-46 år, boende i norska hushåll med eller utan hund. De fick fylla i en enkät som berörde områden som livsstil, motion, rökning, fysisk och psykisk hälsa men också om det finns en hund i hushållet för att kunna hitta samband mellan hund och mänsklig hälsa.

Professor Frode Lingaas vid den norska veterinärhögskolan, NMBU, genomförde studien tillsammans med sin kollega Aage Tverdal under två års tid.

– I projektet har vi undersökt om hund i hushållet påverkar hundägarens hälsa och välbefinnande. Enkätsvaren visade att hundägare upplevde en positiv effekt på kontakten med andra människor och att hunden hade en positiv effekt på den egna psykiska hälsan, säger professor Frode Lingaas.

Hundar och män gav störst fördel

Studien visar på en stor kärlek och uppskattning till hunden bland både kvinnliga och manliga hundägare. Hundar visar sig vara dörröppnare till kontakt med andra människor och ger en bättre upplevelse av sin egen psykiska hälsa. Men bland männen i undersökningen sticker resultatet ut!

– För män visar det sig att hundar bidrar till att minska känslan av ensamhet, men också ett signifikant resultat om att män som lever med hundar motionerar i högre grad, säger Frode Lingaas.

Läs hela slutrapporten här.

Källa: Pressmeddelande Agria

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.