Blocket medverkar till att många smuggelhundar säljs i Sverige

Annons från Finn.no vars bild blev stulen och publicerad på Blocket med annan text av en svindlare

Efter programmet Fuskarna som sändes på TV4 i veckan, om smuggelhundar framgick det att alla medverkande hade köpt sin valp genom Blocket.se. Dognews.se frågade pressansvarig Ebba Rosencrantz, på Blocket.se hur det kommer sig att Blocket fortsätter medverka till att så många smuggelhundar säljs på Blocket? Blocket nonchalerar tyvärr vår fråga eller uppmaning om att inte tillåta försäljning av djur på Blocket!

På vår allra VIKTIGASTE fråga och önskan om att Blocket inte ska tillåta försäljning av hundar på Blocket fick vi ett svar, som från en politiker. Blocket vill inte ens nämna detta ämne utan klappar sig på bröstet med alla deras uppmaningar som oseriösa hundförsäljare struntar blankt i. Och köpare som längtar efter en hundvalp ser bara den gulliga valpen och glömmer totalt bort alla varningar och tips. Även om de följer tipslistan så är smugglarna och de oseriösa säljarna alltid steget före och allt för sluga för att bli avslöjade av en vanlig valpköpare.

Så länge Blocket.se väljer att tjäna pengar på annonser på oskyldiga djur så kommer också smugglarna att lättare ha tillgång till annonsplatser och kan fortsätta tjäna miljarder på den svenska marknaden.

Hur kommer det sig att Blocket fortsätter medverka till att så många smuggelhundar säljs på Blocket? 

– Under pandemin har efterfrågan på hundar ökat och i spåren av det har även problematiken med smuggelhundar vuxit. För att komma till rätta med det har vi på Blocket utökat våra kontroller av hundannonser. Alla som säljer hundar på Blocket måste verifiera sig med bank-id och vårt kundservice- och kundsäkerhetsteam granskar också alla djurannonser manuellt för att förhindra att hundar inom olaglig verksamhet säljs på vår plattform. Om vi anar att något inte står rätt till så gör vi utökade granskningar där vi kontrollerar tillstånd, registreringar i Jordbruksverkets hundregister och veterinärintyg.

Den här typen av olaglig verksamhet utgör en väldigt liten del av de djur som som säljs på Blocket varje år, men varje enskilt fall är oacceptabelt för oss på Blocket. Vi har en absolut nollvision för olagliga aktiviteter på vår plattform och den fortsätter vi att arbeta mot. Ett led i det arbetet är att kontinuerligt uppmana alla våra användare att anmäla annonser som de upplever som det minsta misstänkta. Vi samarbetar också med Djurskyddet, polisen, tullverket och länsstyrelsen, samt skatteverket och försäkringskassan för att så långt det är möjligt dela information med dem i syfte att förebygga och förhindra den här typen av brott. 

Foto med kamera från TV4 program Fuskarna del 1 Hundsmugglarna

För flera år sedan fick vi svar från Blocket att detta inte ska vara möjligt mera? 

Trots det säljs det smuggelhundar i stort sett varje vecka på Blocket. 

– De senaste åren har Blocket utökat kontrollerna av hundannonser för att förhindra att hundar som är ett resultat av olaglig verksamhet säljs på vår plattform, och vi vill uppmana alla våra användare att anmäla annonser som de upplever som det minsta misstänkta så att vår kundserviceteam kan granska dem ytterligare.

Från Blockets sida jobbar vi aktivt på flera plan för att förhindra försäljningen av smuggelhundar på vår plattform, och där har vi en absolut nollvision. Alla som säljer hundar på Blocket måste verifiera sig med bank-id och alla djurannonser granskas manuellt av vårt kundservice- och kundsäkerhetsteam för att se till att hundar som är ett resultat av olaglig verksamhet inte säljs på vår plattform. Om vi anar att något inte står rätt till så gör vi också ytterligare granskningar där vi kontrollerar tillstånd, registreringar i Jordbruksverkets hundregister och veterinärintyg. Vår kundservice jobbar 365 dagar om året med att granska annonser och hålla Blocket tryggt och säkert, och vi vill uppmana alla våra användare att hjälpa oss genom att anmäla annonser som får dem att ana oråd.

Det finns många som anser att Blocket borde sluta med försäljning av hundar. Tex Facebook har som policy att inga hundar får säljas på Facebook. 

– Att köpa ett djur och inte minst hund är ett stort ansvar och ska inte vara en impulshandling. Och det är viktigt att den som köper en hund gör en omsorgsfull kontroll innan köpet, det gäller oavsett om hunden säljs via Blocket eller någon annanstans. För att ett hundköp inte ska vara något man gör på impuls har vi till exempel satt ett lägsta pris på hundar på 1 000 kronor.

På vår sajt ger vi också tips och råd på vad man ska tänka på inför sitt hundköp. Dem hittar du här. Köpa hund | Blocket.

Bland annat ger vi följande rekommendationer för att säkra att hundköpet sker enligt korrekta villkor:

  • Besök alltid hunden och säljaren i deras hemmiljö (eller utomhus om uppfödaren inte vill träffas hemma) innan köpet. Om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket!
  • Köp aldrig en hundvalp som är yngre än åtta veckor. Det är av största vikt att valpen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon – därför får inga valpar som är yngre än så säljas på Blocket. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja valpen från mamman före åtta veckors ålder. Det är lag på att alla hundar ska id-märkas senast vid fyra månaders ålder. Likaså är det lag på att alla hundar ska vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket.
  • Köp aldrig hundvalpar som kostar mindre än 1 000 kronor (Blocket tillåter inga annonser där hundarna kostar mindre än så). Att bli djurägare är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket tillsammans med Djurskyddet i Sverige beslutat att inte tillåta annonser där djuren skänks bort.
  • Skriv alltid ett köpekontrakt, och betala aldrig i förskott till bankkonto.
  • Köp aldrig en hund som smugglats in till Sverige! Dessa hundar smugglas in i Sverige på ett, ofta plågsamt sätt och kan medföra smittspridning till människor och djur. Läs mer på Jordbruksverket. Har du minsta misstanke om att det kan röra sig om en smuggelhund, avstå! Och anmäl annonsen både till Blocket och till Jordbruksverket. Är hunden importerad så bör säljaren kunna berätta om kenneln som fött upp hunden och hänvisa till hur man får kontakt med dem.
  • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
  • Träffa hunden så många gånger det är möjligt i dess nuvarande hem innan du tar med den, hunden behöver tid att lära känna dig. Detta är av stor vikt både vid köp av valp och vuxen hund.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #blocket #smuggelhund #hundsäljare #köpahund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.