Håll koll på det här för en hundsäker trädgård

Foto: pixabay

Att ha en egen trädgård att busa i är lycka för en hund. Men även med ett staket kring tomten kan faror lura runt hörnet för nyfikna och glupska hundar. Därför har vi samlat våra bästa tips för en hundsäker trädgård.

Medan hundägare till valpar och glupska hundar njuter av trädgårdsarbetet kan det hända farliga saker bakom ryggen. I den sköna trädgården lurar faror att vara uppmärksam på, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Foto: Håkan Olhage

Håll koll på det här för en hundsäker trädgård:

 1. Komposten
  Att leta matrester i komposten kan vara en spännande aktivitet för en hund. Men eftersom förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mögelgifter, så kallat mykotoxin, är det bäst att hålla hunden undan komposten.
 2. Gödselmedel
  De flesta typer av gödselmedel är helt ofarliga för våra hundar – men vissa kan orsaka sjukdom och diarré. Ett bra tips är att alltid välja ett skonsamt medel som rekommenderas i butik.
 3. Ogräsmedel
  En del ogräsmedel innehåller medlet glyfosat som kan vara farligt om hunden råkar få i sig det. Vid större mängder kan hunden få symtom så som njursvikt, skakningar och kramper. Det allra bästa är att se till att hålla hunden borta när du använder ogräsmedel, eller välja en mild variant.
 4. Ekollon och hästkastanjer
  Ekollon innehåller stora mängder tannin och är därför farliga för hundar. Tanninet är frätande och kan ge symtom som kräkningar och diarré. Även en hund som äter hästkastanjer kan få problem med kräkningar och diarré.
 5. Insektsmedel och bekämpningsmedel
  Många insekts- och bekämpningsmedel innehåller kemikalier som är giftiga för hundar, så som metaldehyd eller disulfoton. Läs alltid instruktionerna noggrant och välj helst ett mildare medel. Tänk på att även råttgift är en vanlig orsak till förgiftning!
 6. Giftiga svampar
  Svampar är objudna gäster i trädgården men det hindrar inte nyfikna hundar från att provsmaka. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden riktigt sjuk. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden ätit giftig eller okänd svamp.
 7. Plommon, körsbär och aprikoser
  Se upp för kärnor, eller stenar, från plommon, körsbär, aprikoser och persikor dessa innehåller nämligen cyanid. Även stammen och bladen hos dessa fruktträd kan vara giftiga i större mängder.
 8. Paddor
  Om en padda attackeras producerar den ett gift genom huden. Se därför till att lekglada hundar inte får syn på en padda. Giftet kan få hunden att skumma i munnen, kräkas och visa tecken genom att ta med tassen i munnen och ögonen. 
 9. Se upp för drunkningsrisk
  Har du en pool eller trädgårdsdamm på tomten? Se då till att hålla ett extra öga på hunden. Även om de flesta hundar är goda simmare kan situationen snabbt bli farlig om ingen upptäcker en hund som förtvivlat försöker ta sig upp.

Källa: Agria

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #blocket #smuggelhund #hundsäljare #köpahund #pandemihund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.