Får hunden skälla i bostadsområde?

Foto: pixanbay

Vad skall du som hundägare tänka på om din hund skäller och grannarna klagar?

Om en granne upplever dina hundar störande och gör en anmälan så kan detta prövas av länsstyrelsen och därefter domstol. Prövning ska då ske om skällandet kan vara en störning enligt miljöbalken på så sätt att den kan påverka hälsan menligt för grannen. Hundar ska förvaras och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer. Men för att störningen, skällandet, ska anses som en betydande olägenhet så ska brister finnas i djurhållningen.

Endast det faktum att hundar skäller utgör inte en betydande olägenhet. Men om hundarna under stora delar av dygnet vistas i till exempel en rastgård och inte får någon övrig stimulans och av det skälet skäller mycket, kan det eventuellt anses vara till följd av en undermålig djurhållning.

Hundar får dock INTE skälla på nätterna, endast sporadiskt.

Ofta har domstol vid tvister funnit skäl att förelägga hundägaren att hålla hundarna inomhus på nätterna mellan kl. 22.00 och 06.00, skriver advokat Anna Öster på tidningen Härliga Hunds sida om hundskall.

Som sagt är det okej att hunden skäller nu och då med jämna mellanrum, det är hundens naturliga sätt att kommunicera. 

 I lagboken står det:

”I ett tätbebyggt område har man inte att förvänta sig att hundskall förekommer på nätterna i större omfattning än sporadiskt”.

I fall när detta förekommer har du rätt att vidta åtgärder för att minska problemet.

Miljöbalken omfattar allt som kan påverka hälsan och miljön på ett negativt sätt. I miljöbalken står även att

”Husdjur och andra djur som hålls i fångenskap ska förvaras och skötas så att olägenhet för människors hälsa inte uppkommer”. Källa.

Detta kan tolkas till att man inte ska störas av regelbundna hundskall under såväl dag som natt. 

Källor: Djursajten.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundskall #granne

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.