Flera personer bitna av rabiessmittad hund

Frankrikes jordbruksdepartement uppger att flera personer har bitits av en hund som dött i rabies, i en förort till Paris.

Hunden hölls isolerad från den 19 oktober då den visade tecken på rabies fram tills det att hunden dog den 25 oktober. Innan hunden isolerades hade den bitit flera personer som därefter fått förebyggande vård.

Frankrike har officiellt varit rabiesfritt sedan 2001. Man tror att hunden är illegalt importerad från Marocko.

Så sprids rabies

Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett  eller slickningar av ett rabiessmittat djur. Saliven från ett smittat djur innehåller virus endast en kort tid, oftast mindre än tio dagar, före insjuknandet samt under själva sjukdomen. Smittämnet förstörs lätt av fettlösliga ämnen, t.ex. såpa och sprit, samt av jod och ultraviolett ljus.

Viruset sprids från platsen för bettet via nervbanorna till hjärnan där det orsakar inflammation. Tiden från det att ett djur smittats tills dess att det visar symtom varierar mellan tio dagar och flera månader. Inkubationstiden sägs vanligen vara cirka 6 månader. Sjukdomen har en dödlig utgång. Djuren avlider vanligtvis inom tio dagar från det att de första sjukdomstecknen ses.

Symptom

  • Hos hundar börjar rabies med förändring av temperamentet. Hundar som normalt är vänliga mot människor blir plötsligt bitska och osäkra medan skygga hundar blir tillgivna. Efter några dagar utvecklas sjukdomen till en aggressiv form eller en stum form. Vid den aggressiva formen ligger eller sitter hunden sällan och om den stängs inne förflyttar den sig rastlöst. Pupillerna är vidgade och djuret har en aggressiv blick och biter människor och djur och på föremål som kanske inte ens finns. Aptiten blir pervers och djuren kan äta stenar, stickor etc. Det aggressiva stadiet avtar efter några dagar och ersätts av konvulsioner och förlamning och slutligen dör djuret. Vid den stumma formen förblir hunden tyst, är inte lättretad och biter endast om den blir provocerad. Hunden är slö och gömmer sig ofta. Förlamning av bakbenens muskulatur förekommer och även käkförlamning. Tungan hänger utanför munnen och saliven droppar. Hunden blir oförmögen att äta och dricka. Förlamningen tilltar djuret dör vanligen av att andningsmuskulaturen förlamas.

Källa: Jordbruksverket

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #vetzoo #hundmode

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.