Kan amstaff vara hundrasen för dig?

Hundrasen amstaff, eller american staffordshire terrier som den egentligen heter, är det perfekta sällskapet för aktiva familjer. Det är en rolig hund som gillar att umgås med vuxna såväl som barn. Oavsett om ni tar en lång promenad ute i naturen eller har en dag på stranden kommer en amstaff älska att aktivt utforska i det fria.

Rasen avlades för jakt och tackar aldrig nej till att bada. De utvecklades ursprungligen i slutet av 1800-talets USA, där deras främsta arbetsuppgift var att driva boskap och fungera som skydd mot rovdjur. De var troget uppskattade arbetshundar med stor lojalitet till sina människor.

Så känner du igen en american staffordshire terrier

De är muskulöst kraftigt byggda och verkar nästan ha oändligt med energi. Skillnaden på storleken mellan hanar och tikar varierar lite och de väger mellan 18–32 kg med en mankhöjd på 43–48 cm. Pälsen hos en amstaff är kort men tjock och de fäller vanligtvis mycket lite. De är i regel tvåfärgade – ryggen har en brun variation och bröst samt hals ett vitt framträdande.

Hur ofta behöver pälsen borstas?

Om du är på jakt efter en hund som är lätt att sköta och som inte behöver besöka hundfrisören regelbundet, då kan den här rasen vara någonting för dig. Allt som behövs är att borsta den korta styva pälsen emellanåt. På så vis avlägsnar du dött hår men du hjälper även till med att sprida ut hundens naturliga hudoljor.

Är det rätt ras för mig?

Amstaff är en mycket lojal och glad hund som utan tvekan utgör en god familjehund, med en förkärlek till nya äventyr. Det är en väldigt social ras med stort behov av uppmärksamhet för att förbli lycklig och må som bäst. Har du inte en aktiv livsstil kan det bli svårt, då de behöver mycket motion varje dag för att hålla sig friska och nöjda. I regel lämpar de sig bäst för större hem med tillgång till trädgård, snarare än att bo i en lägenhet.

Att träna en amstaff

Ett av de mest karaktäristiska kännetecknen hos den här hundrasen är dens intelligens, vilket betyder att de generellt sett är ganska lätta att träna. Man bör sätta igång redan i valpålder – och med den här hunden blir det alltid en rolig aktivitet för både dig som tränare såväl som för hunden, oavsett om du tränar hemma eller tar med den på hundlektioner.

När du tränar en american staffordshire terrier bör du tillämpa positiva förstärkningsmetoder, med mycket beröm och hundgodis, då de lever för att vara oss människor till lags. Du som tränare behöver fortfarande vara bestämd och konsekvent, men att applicera bestraffningar ger sällan goda resultat. De har tycker mycket om att dra, vilket betyder att de tidigt måste koppeltränas.

Andra husdjur i samma hushåll

Ifall du redan har djur i hemmet sedan tidigare, som katter eller andra hundar, bör du presentera hunden för dem innan det att du bestämmer dig för att göra hunden till en del av din familj – även om amstaffen vanligtvis är väldigt snäll och tolerant. De har naturliga jaktinstinkter och kan i värsta, om de känner att de måste skydda sitt revir, ha illa mindre husdjur.

Annan fakta om hundrasen amstaff

· Den här hundrasen kan bli uppemot 14 år förutsatt att den får rätt mat, motion och stimulans.

· En amstaff klarar av att vara ensam till och från, men är väldigt social och kan få separationsångest efter för mycket ensamtid.

· Då de är oerhört muskulösa kan de ha en fantastisk aptit och behöver rikligt med vitaminer och proteiner för att förbli friska och hålla sig i trim.

· En american staffordshire terrier kan vara skällig och vaktig kring främmande djur och människor. De kan även skälla om de blir rastlösa eller vill ha uppmärksamhet.

· Hunden har en tendens att gräva om den blir uttråkad, se därför till att underhålla hunden när ni är utomhus.

I samarbete med halon.se 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #vetzoo #hundmode

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.