Därför sörjer många sin bortgångna hund mer än en nära släkting

Gravsten från Djurskylt

De flesta av oss hundägare som någon gång har förlorat en hund vet att det många gånger är jobbigare att förlora en hund än en nära släkting. De finns dem som säger att de gråtit mera då deras hund gått bort än de gjorde då de förlorade sin egen mamma.

Vi älskar våra hundar som om de vore odödliga, vi tar hand om dem som våra barn även om vi alla är medvetna om att en hund lever i snitt 10-15 år. Vad beror då de starka band på som vi får genom att älska en hund? Då man klappar en hund eller har ögonkontakt med en hund frigörs ämnet oxytocin som också brukar kallas för kärlekshormonet. Oxytocin får oss att må bra och det får oss att älska våra hundar oändligt.

Många hundägare och djurägare väljer att begrava sina djur då de går bort, i Stockholm på Djurkyrkogården hålls flera begravningar i veckan. Djurägare vårdar sina djurs gravar precis som vi vårdar en kär släktings grav. Det är en plats att gå till och minnas sin hund som gått bort.

Världens äldsta begravningsplats för djur

Djurkyrkogården på Djurgården i Stockholm är världens äldsta begravningsplats för djur. Den första att begravas här var hunden Nero, som överlevde sin ägare August Blanche (1811-1868). Nero dog 1872 och begravdes nära Blanches bostad på Östermalm. När staden skulle dra vägar över graven blev det ramaskri. Staden flyttade Neros stoft till Djurgården 1879 och det blev även en allmän begravningsplats för stockholmarnas husdjur.

På 1940-talet förbjöds djurbegravningar här eftersom djuren inte kremerades, vilket skapade problem. Men grannarna fortsatte att hjälpa människor att begrava sina djur trots förbudet.

1995 tog initiativtagaren Erik Westerberg över tillsammans med Stockholms kennelklubb. I dag finns omkring 700 gravar på den 12000 kvadratmeter stora begravningsplatsen. En av dem är Neros.

Källa: SvD Kurt Andersson

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #veterinär #mydog #veterinär #lerumsdjursjukhus #lerumsdjurklinik #lerum #göteborg #alingsås #borås #varberg #kungsbacka #kungälv #ale #jönköping #gustafelsing #mark

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 svar på Därför sörjer många sin bortgångna hund mer än en nära släkting

 1. Kerstin Norberg skriver:

  Inte helt korrekt information. Det var alltså först 1995 som Erik Westerberg och STOKK såg till att återuppliva Djurkyrkogården på Djurgården, inte 1955 som det stod i artikeln.

 2. Kerstin Norberg skriver:

  Nej, det var inte 1955 utan 1995 som Erik Westerberg och sedermera tillsammans med Stockholms Kennelklubb återupplivade djurkyrkogården på Djurgården. Jag begravde själv min stamtik Selma där 1996 och nu har jag sju hundar begravda i Zelmaas familjegrav. Det är en sådan fin plats, tillfälle för eftertanke och många känslor.

 3. Kerstin Norberg skriver:

  Nej, det stämmer inte att det var 1955 som Erik Westerberg återupplivade djurkyrkogården, utan det var först 1995 och det skedde tillsammans med Stockholms Kennelklubb, som numera står som ansvarig för djurkyrkogården.

 4. Kerstin Norberg skriver:

  Det är inte helt rätt att Erik Westerberg tog initiativet till att återöppna Djurkyrkogården 1955, utan det var i själva verket 1995.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.