Vet du varför små hundar lever längre än stora?

Nu har forskare för första gången funnit en förklaring till varför små hundar lever längre än större hundar, det visar sig att selektiv avel för storlek har gjort stora raser mer mottagliga för cancer.

Det har australiska forskare kommit fram till i en studie som har publicerats i tidskriften American Naturalist.

Enligt studien lever små hundar längre därför att större hundar oftare drabbas av cancer och därmed dör tidigare.

Enligt forskarna beror den högre cancerförekomsten på att människorna har avlat vissa hundar för att göra dem större genom selektiv avel och de berörda raserna nu ”släpar efter evolutionärt”.

Forskningen visade att det är inte behöver vara så att större hundar åldras fortare än mindre hundraser. Men ju större hundras ju större cancerfrekvensen, enligt Jack da Silva, som är medförfattare till artikeln och evolutionär genetiker vid Adelaides universitet i Australien, står det i ett pressmeddelande.

Studieresultatet stämmer överens med en biologisk teori som är känd som ”disposable soma”-teorin, som presenterades för första gången redan 1977.

Källa: Illvet

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.