HJÄLP: Skicka in din fästingbild till SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) vill få hjälp från allmänheten med att rapportera in fynd av fästingar. I en ny insamling lanseras nu det nya webbverktyget Rapportera Fästing som ska kartlägga fästingars utbredning i landet och identifiera vilka arter som finns. Skicka in en bild på din fästing och var med och bidra till forskningen.

Vårt förändrade klimat med ökande temperatur under sommarhalvåret och längre växtsäsong har lett till ökad utbredning av fästingar. Nya fästingarter har påträffats i Sverige, och kanske är en del av dem på väg att etableras i landet. Vår vanliga fästing (Ixodes ricinus) sprids allt längre norrut i Sverige och taigafästingen (Ixodes persulcatus) ökar i utbredning längs den svenska Norrlandskusten. Med hjälp av ett nytt bildbaserat webbverktyg vill SVA uppmana allmänheten att rapportera in bilder på fästingar. Syftet med insamlingen är att kunna kartlägga fästingarnas utbredning i landet samt identifiera vilka arter som finns.

– Vi vet sedan tidigare insamlingsprojekt att det finns ett stort intresse för fästingar och fästingburna sjukdomar. Många känner ett obehag och man vill såklart inte drabbas av sjukdomarna som fästingarna kan orsaka. Det här engagerar, och nu hoppas vi att många vill bidra till den här insamlingen, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.

Så här går det till

1. När du hittar en fästing på ett djur, dig själv, eller i naturen, gå in på webbverktyget rapporterafasting.sva.se och klicka på den bild som mest liknar den fästing som du hittat.

2. Fyll i information om du hittat fästingen på ett djur eller dig själv, samt var i landet du gjorde fyndet. Ta ett foto på fästingen och skicka in bilden till oss via webbverktyget.

3. Klart! Tack för ditt bidrag till forskningen om fästingarnas utbredning och arter.

  1. När du hittar en fästing på ett djur, dig själv, eller i naturen, gå in på webbverktyget rapporterafasting.sva.se och klicka på den bild som mest liknar den fästing som du hittat.
  2. Klart!

Ovanliga/exotiska fästingar extra intressanta

Forskarna är särskilt intresserade av att få in rapporter om ovanliga/exotiska fästingar, för att kunna identifiera nya arter i Sverige. Exotiska fästingar som påträffas i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som idag inte förekommer i Sverige. Flyttfågelfästingen (Hyalomma marginatum) och brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus) är exempel på fästingarter som kan medföra nya smittämnen som kan drabba både djur och människor. Dessa fästingarter har påträffats i högre utsträckning under de senaste tio åren.

– Rapporteringen kan ge oss tidiga varningssignaler om att vi har fått in fästingar i landet som normalt inte hör hemma här, säger Anna Omazic i pressmeddelandet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.