Nikotin, droger och matrester – vårens faror för hunden

Ökning av akuta förgiftningar hos hundar, som främst orsakats av fimpar, snus, tabletter som amfetamin och e-cigaretter. Men också om kvarlämnade rester efter picknickar i parker eller på grillplatser i naturen, eller skämd eller möglig mat i hemmet som hamnat i fel mun.

Snus, fimpar, tabletter i olika former och matrester som kommer fram när snön försvinner är några orsaker till att hunden kan bli förgiftad. Caroline Jangdal, veterinär på Agria Vårdguide, tipsar om hur djurägaren kan skydda sin hund och tecken på förgiftning.

– Nyfikna hundnosar hittar snart det som kommer fram när snön tinar. Här gäller det för husse och matte att vara uppmärksamma på vad hunden sätter i sig, säger Caroline Jangdal som är veterinär på Agria Vårdguide.

Överdos av fästingmedicin

En annan orsak till årstidens förgiftningar är överdos av fästingmedicin som kan drabba hundar som får för täta doser.

– Det är inte lätt att komma ihåg doseringsintervallen då det kan vara en gång i månaden eller var tredje månad beroende på preparat. Tipset är att skriva upp datumet när hunden får sin fästingmedicin och när nästa dos ska ges, tipsar Caroline Jangdal.

Tecken på förgiftning

Vanliga tecken på att hunden blivit förgiftad är kräkning, diarré, ökat saliv och symtom från nervsystemet som skakningar och vinglighet. Via digital veterinärrådgivning får djurägaren hjälp med en första bedömning av hundens symtom och eventuella vårdbehov samt rekommendation om nästa steg. Akuta fall hänvisas alltid till närmsta fysiska klinik för rätt undersökning och behandling.

Hur behandlas förgiftningar?

Behandlingen vid förgiftningar varierar beroende på vad hunden har ätit och hur mycket den har fått i sig.

– Det är viktigt att veta hur lång tid som gått sen intag och om djurägaren är säker på att hunden verkligen fått i sig något giftigt, säger Caroline Jangdal.

Veterinären tar också hänsyn till hundens ras och ålder för att ge rätt råd utifrån varje individuell situation. Väl på kliniken bestämmer veterinären den lämpligaste behandlingen för varje enskilt fall.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.