Värmeslag, getingar och grillrester: Så undviker du sommarfarorna för din hund

Nu är sommaren här och med den listar vi de vanligaste farorna för hunden i sommar. Vi råder också alla hundägare att spara ned numret till närmaste veterinär i mobilen, så att man kan få hjälp snabbt om olyckan skulle vara framme.

1. Värmeslag

Värme är en av de största farorna för hundar under sommaren. Hundar kan inte reglera sin kroppstemperatur på samma sätt som vi människor och är därför känsliga för värme. Djuren kan få värmeslag av att motionera i för varmt väder utan möjlighet till svalka och vätska. Det är också viktigt att inte lämna djuren i bilen. Bilar kan snabbt bli varma, om det exempelvis är 23 grader ute kan temperaturen i bilen stiga till hela 85 grader.

Värmeslag är ett livshotande tillstånd som orsakar stort lidande och kan ge allvarliga skador på inre organ. Vid lindriga former av värmeslag kan du som djurägare själv försöka få ner kroppstemperaturen. Det gör du genom att flytta hunden till en sval och skuggig plats samtidigt som du erbjuder kallt vatten och lägger våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Det är dock viktigt att alltid kontakta en veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag.

Det är inte bara i en varm bil som hunden kan få värmeslag. Det kan ske under promenaden eller var som helst om hunden blir överhettad.

Tips så undviker du att hunden får värmeslag

– Ta promenaden tidigt på morgon eller sent på kvällen då det är svalare ute
– Låt hunden bada i en sjö under rastningen
– Spola hunden med vattenslang
– Använd kyltäcken som skyddar mot solen eller kyldynor

2. Huggormar

Se upp för ormbett i sommar. När en hund blir biten av en huggorm kan det få allvarliga konsekvenser. Ofta ser ägaren inte ormen men märker att hunden skriker till och springer från platsen. Om hunden blivit biten blir den snabbt trött och hängig. Vanligtvis blir hunden biten i nosen eller benet och en kraftig svullnad kan uppstå. Efter ett ormbett är det viktigt att hunden hålls så stilla som möjligt för att minimera risken att giftet sprider sig. Om en hund blir ormbiten måste veterinär uppsökas omedelbart.

Så här gör du om husdjuret blir huggormsbiten:

– Försök att bära husdjuret till hemmet eller bilen för att undvika att giftet sprids

– Håll djuret i stillhet och låt det få vila

– Sök snarast kontakt med veterinär

– Veterinären kan ge hunden smärtstillande och vätska under ett par dagar vid behov. I vissa fall kan hunden behöva motgift.

3. Getingstick

Enstaka stick från getingar är sällan allvarliga för hundar. Det är dock bra att hålla hunden under uppsikt efter att den blivit stungen eftersom det finns en risk att hunden drabbas av en allergisk reaktion. Smärtan av sticket kan lindras genom ett kylande våtomslag. Om gadden sitter kvar kan det vara bra att försöka ta bort den och tvätta rent. Om hunden blivit stungen av flera getingar eller i munnen bör veterinär kontaktas. Likaså om hunden blir trött, får svårt att andas, munslemhinnorna ser bleka ut eller om den reagerar starkt på annat sätt.

4. Skärsår

Vad kan jag göra själv vid skärsår i tassarna?

Inspektera och rengör såret med vatten eller koksaltlösning. Det kan vara bra att använda krage så att hunden inte slickar på såret. Beroende på hur djupt skärsåret är kan det ta 10-14 dagar innan det läker ihop. Tänk på att grus i såret gör ont och irriterar, se därför till att skydda tassen och såret.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om det gäller ett stort eller djupt sår som behöver sys. Om såret svullnar upp eller börjar vätska sig bör du också kontakta veterinär.

Djupare skador samt skärsår i trampdynor måste ofta sys för att läka fint och inte bli infekterade och spricka upp. Ett sår bör sys inom 6–8 timmar. Lämnas såret utan åtgärd längre tid räknas det automatiskt som infekterat och man kan då behöva skära rent sårkanterna från skadad och infekterad vävnad för att få ett fräscht sår att sy ihop.

5. Grill- och picknickrester

Under picknickutflykter eller grillfester är det viktigt att vara uppmärksam på att kvarlämnat avfall kan innebära en fara för hundar. Benrester kan vara farliga för hundar. Benen kan splittras i magsäcken och orsaka skador i hundens mage eller tarm. De kan också fastna i munnen eller matstrupen. Även glasspinnar och engångsgrillspett av trä kan vara vassa och orsaka sår i hundens svalg, hals och mage. Se också upp för majskolvar. De kan inte smältas ner i hundens magtarmkanal och därför fastna i tarmen och orsaka stopp.

6. Algförgiftning

Under högsommaren och hösten, då vattnet är varmt och näringsrikt, kan blågröna alger (som egentligen är bakterier och inte alger) börja blomma och släppa ut gifter som är mycket farliga för både människor och djur. Blågröna alger kan finnas i i sjöar, hav och i vattendrag, främst i stillastående sötvatten men ibland även i saltvatten. Vid algblomning kan man se en grumlig hinna på vattenytan, ofta gulaktig eller blågrön. Gifterna kan dock finnas kvar i vattnet även flera dagar efter att algblomningen har upphört och vattnet ser renare ut. Även skummet i vattenbrynet kan innehålla en dödlig mängd gifter.

Om hundar badar i eller dricker av algförgiftat vatten kan de drabbas av allvarlig sjukdom, även om de bara har fått i sig små mängder. Förgiftningen kan leda till skador på lever, njurar, hjärta, mage och tarm samt nervsystem. I värsta fall kan förgiftningen leda till döden, ibland inom en timme efter bad.

Symptom på algförgiftning

Symptomen är mycket varierande, eftersom det finns väldigt många olika sorters blågröna alger, varav alla är olika giftiga. Vilka symptom hunden utvecklar och hur allvarliga de blir beror på hur mycket gift hunden har slickat i sig eller fått i pälsen, vilken art av blågröna alger det handlar om samt hundens storlek och ålder. De första symptomen på algförgiftning är ofta oro, darrighet och kräkningar. Symptom kan uppkomma redan inom en timme efter förgiftning. Hunden kan sedan bli svag och vinglig, få bleka slemhinnor, få svårt att andas och utveckla kramper. I slutfasen kan hunden ramla omkull, hamna i koma och avlida.

Vad gör jag om jag misstänker att min hund blivit algförgiftad?

  • Om du tror att hunden kan ha badat i förgiftat vatten, åk omedelbart till närmaste veterinär.
  • Skölj om möjligt av hunden med rent vatten innan du åker, men var så snabb som möjligt. Ring och tala om att du är på väg så att veterinären kan förbereda behandlingen, varje minut är viktig.
  • Förhindra att hunden får i sig ytterligare gift genom att slicka sig på pälsen.
  • Använd om möjligt handskar på dig själv och sätt gärna en halskrage på hunden om du har en sådan.

7. Vattensvans

Om en hund blir nedkyld när den badar eller är ute länge i regnigt väder kan den drabbas av vattensvans. Troligtvis är orsaken inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när bakdelen blivit för kall. Vid vattensvans hänger svansen rakt ner. Hunden kan ha mycket ont och vara rädd om sin bakdel. Ofta går det över inom några dagar men i vissa fall kan det ta upp till en vecka. Om djuret drabbats av vattensvans bör den vila och hållas varm och torr. Veterinär bör dock kontaktas om hunden har mycket ont eller om det inte gått över på några dagar. För att förebygga vattensvans är det viktigt att torka hunden ordentligt om den badat i kallt vatten eller varit ute länge i kallt regn. Se till att den är varm och torr och lägg gärna ett värmande täcke på hunden om den blivit nedkyld.

8. Fukteksem (Hotspot)

Fukteksem är framförallt vanligt förekommande hos hundar som har tät päls och hos de som av någon orsak kliar, slickar eller nackar sig själva. Mindre fukteksem går i vissa fall att behandla hemma genom att raka bort pälsen över det drabbade området och tvätta dagligen med antibakteriellt schampo eller lösning. Om hunden har ont eller om fukteksemet inte lugnar sig trots behandling under ett par dagar bör man kontakta veterinär.

9. Fästingar

Om ditt djur löper risk för fästingbett är det viktigt att skydda den mot smitta genom att använda en förebyggande behandling mot fästingar. Om djuret blir biten av en fästing gäller det att plocka bort den så fort som möjligt. För detta rekommenderas fästingborttagare eller pincett.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.