Krossa bilrutan – rädda liv – ingen hund skall dö i bilen i sommar

Varje år skadas och omkommer husdjur som lämnats ensamma i låsta, varma bilar. Arken Zoo lanserar därför Värmeslagaren, en unik sommarkampanj som ger människor möjlighet att krossa en bilruta och snabbt agera om faran är framme. Syftet med kampanjen är att inga husdjur ska lämnas i låsta, varma bilar.

Ett snabbt ärende kan ta längre tid än beräknat och en parkeringsplats i skuggan kan plötsligt hamna i direkt solljus. Under en vanlig svensk sommardag med temperaturer på 18–20°C kan temperaturen i en stillastående, låst bil stiga mycket snabbt och förvandla bilen till en dödsfälla. Därför lanserar Arken Zoo Värmeslagaren, en nyutvecklad och innovativ produkt som kombinerar en hammare med en vattenbehållare. Den ger användaren möjlighet att i ett nödläge, i enlighet med svensk lagstiftning om det föreligger fara för djurets hälsa eller liv, krossa bilrutan och omedelbart erbjuda husdjuret vätska.

Så fungerar Värmeslagaren

Värmeslagaren är ett verktyg som kan användas för att krossa bilrutan i en nödsituation. Den har även en vattenbehållare för att snabbt kunna erbjuda vätska. Enligt svensk lag har man rätt att krossa bilrutan i ett nödläge. Med nöd innebär att djurets hälsa eller liv är i fara. Personen som krossat rutan bör även identifiera sig för polis och bilägare.

Värmeslagaren säljs under en begränsad period i ett urval av Arken Zoo-butiker runtom Sverige:

· Arken Zoo Uppsala Boländerna Arken Zoo skänker alla intäkter från försäljningen av Värmeslagaren till Svenska Djurambulansen, en volontärverksamhet som hjälper djur och djurägare i nöd genom en säker och professionell transport till veterinär eller annan lämplig instans. På så sätt kan ännu fler husdjur i nöd få den hjälp de behöver.

”Jag får många frågor kring att transportera hunden i bil och jag kan direkt säga att det är särskilt viktig att komma ihåg, och respektera, att bilen inte är ett ställe att ha hunden, eller andra husdjur i, om du inte transporterar dig. Värmeslagaren är ett bra sätt att informera allmänheten om riskerna med en låst och varm bil och som samtidigt ger oss medmänniskor ett verktyg för att agera om nöden kräver det. För mig känns det därför logiskt att ställa mig bakom den här kampanjen”, säger Fredrik Steen.

Om du ser en bil med ett djur i nöd

Innan det kan vara aktuellt att använda Värmeslagaren måste du göra en bedömning av situationen och försöka ta reda på hur djuret i bilen mår. Följ dessa steg för att se till att inga husdjur skadas eller avlider i en varm bil.

Därför är varma bilar farliga

På sommaren kan temperaturen i en stillastående bil stiga med många grader på bara några få minuter. Det betyder att en helt vanlig svensk sommardag på 18–20 grader är fullt tillräcklig för att det ska bli farligt.

· För ett husdjur som är instängt i en bil kan hög temperatur snabbt leda till överhettning och i värsta fall värmeslag. Detta kan i sin tur orsaka skada och i värsta fall, att husdjuret avlider.

· Temperaturen i en parkerad bil kan stiga mycket snabbt, även om det inte känns jättevarmt. · Du får aldrig lämna ett djur utan tillsyn i en bil om det finns risk att temperaturen inne i bilen kan överstiga 25 grader.

Värmeslag hos hundar

Symtom på värmeslag kan vara att hunden söker sig till vatten eller till svala golv där magen svalkas. Andra tecken kan vara att hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor, får hög puls, är orolig eller förvirrad. Att hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop under en promenad kan också tyda på värmeslag. I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får andningssvårigheter samt kräkningar och blodiga diarréer. Är det riktigt allvarligt kan hunden komma i chock och cirkulär kollaps om inte akuta åtgärder sätts in.

Vid tecken på värmeslag

Kontakta omgående veterinär, och gör följande steg under tiden:

· Försök få hunden att dricka.

· Blöt hela kroppen med svalt – men inte iskallt – vatten, antingen hinkvis eller med vattenslang.

· Se till att hunden får skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.

· Doppa hunden i öppet vatten, exempelvis i en damm, pool eller ett dike; använd vad som finns till hands. Kör sedan med alla fönster öppna samt bilens ventilation på full fart, alternativt AC:n på maximal kylning, och med hundens mun vid luftintaget.

· Trubbnosiga hundar har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd utan att behöva vara överhettade. Vid minsta tecken på andningsproblem måste veterinär kontaktas omgående.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.