Trubbnosar förbjuds nu i Nederländerna – Danmark kan ta efter

I Nederländerna har en ny lag trätt i kraft som innebär att det inte längre är tillåtet att avla på hundar med platt nosparti.

Trubbiga platta nospartier orsakar många komplikationer för djuren. Både hundar, katter och kaniner lider av sekundära sjukdomar som en konsekvens av deras uppfödda och eftertraktade utseende.

I Nederländerna har regeringen tagit nästa steg för att förbättra hundarnas välbefinnande. Från den 24 augusti trädde ett totalförbud mot uppfödning av hundar med platt nos i kraft.

Det har varit en övergångsperiod där det har varit tillåtet för uppfödare att korsa hundar med platt nosparti med hundar med längre nosparti. Ambitionen var att ge uppfödare möjlighet att skapa en ny generation hundar med längre nosparti och därigenom bota några av de sjukdomar och åkommor som har kommit med kort nosparti. Tyvärr var det bara ett fåtal uppfödare som utnyttjade möjligheten och därför har nu ett totalförbud mot avel med kort nosparti införts.

– I Danmark har hundar inget skydd mot folks önskan om platt nosparti. Vi är därför väldigt spända på att se hur Nederländerna tagit steget längre och nu skyddar hundarna med en avgörande lagstiftning, säger Jens Jokumsen, familjedjurschef på Dyrenes Beskyttelse i Danmark.

Holländarna har ansträngt sig för att undvika kryphål i lagen. Även vuxna hundar som opererats för att förbättra sitt välbefinnande omfattas av förbudet, eftersom eventuella genetiska defekter hos dessa hundar fortfarande förs vidare till valparna.

De nya reglerna upprätthålls av den holländska myndigheten för livsmedels- och konsumentsäkerhet (NVWA). Om en uppfödare bryter mot reglerna kan det resultera i böter på upp till 1 500 euro, enligt ett uttalande från det holländska livsmedelsministeriet. I de flesta fall kommer uppfödaren också att tvingas sluta med avel.

I början av juli konstaterades det att många hundar med platt nosparti lider av sömnapné. Men lidandet slutar inte där. Hundarna löper även risk för andra tillstånd som högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Det påverkar även immunförsvaret, hormonerna och ämnesomsättningen i kroppen, vilket är avgörande för livskvaliteten.

– Vi vet att plattnosraserna är väldigt populära och det är därför avgörande att det finns regler för avel som kan öka djurens välfärd. Den platta nosen är inte naturlig utan beror på att det naturliga utseendet har fötts bort i århundraden. Det har utvecklats särskilt starkt under de senaste 50 åren. Det är oansvarigt och oetiskt och vi har ett ansvar att ge våra hundar de bästa förutsättningarna för ett bra liv, och att fokusera mycket mer på hälsa och välfärd i aveln, säger Jens Jokumsen.

I Danmark finns ett bemyndigande i djurskyddslagen, som ger ministern möjlighet att göra särskilda regler för uppfödning av familjedjur.

Trafikljusmodellen


Modellen fungerar som en riktlinje för vilka hundar som får avlas på. En frisk hund måste ha en nosparti som är ungefär en tredjedel av hundens totala huvudlängd, markerat med grönt i diagrammet. Om hunden ska födas upp måste den åtminstone hamna i kategorin orange och samtidigt uppfylla en rad andra regler för hundens välfärd.

Kriterier som hundar med nosparti i det gröna fältet måste uppfylla (se artikeln med bild här) :

Hunden ska ha normala andningsljud när den vilar
Näsborrarna måste vara öppna
Längden på näsan bör vara minst halva skallens längd
Hunden får inte ha nosveck
Det vita i ögonen ska inte vara synligt (inga utbuktande ögon)
Hunden ska kunna stänga ögonlocken helt så att näthinnan inte torkar ut och ögonen skyddas från smuts och repor

Dessa hundar kan påverkas
Det är raser med platt nosparti som berörs av den nya lagstiftningen. Bland annat hundraserna nedan:

Mops
fransk bulldog
Cavalier King Charles Spaniel
engelsk bulldogg
Chihuahua
Pomeranian
Shih Tzu

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.