Borde Sverige förbjuda vissa hundraser?

Borde vissa hundraser förbjudas i Sverige? Det blir vanligare att människor dödas av hundar i Sverige, det visar forskning från Linnéuniversitetet.

 Under åren 1997–2021 avled 13 personer efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund i Sverige. Nio av dödsfallen inträffade under perioden 2015–2021. Under år 2021 sökte ca 4000 personer vård för skador efter hundbett i Sverige

I slutet av året kommer Storbritannien att förbjuda alla American Bully XL, det har landets premiärminister Rishi Sunak meddelat.

Uttalandet kommer efter att en man i England dog efter vad Sunak beskrev som ”en till misstänkt American Bully attack” på torsdagen. Det var den senaste i en rad dödliga incidenter, där hundrasen varit inblandad i. 10 personer dog på grund av hundbettsskador i England och Wales förra året.

Kommer Sverige att förbjuda vissa hundraser?

Efter att Storbritannien gått ut med att rasen American Bully XL kommer att förbjudas höjs röster i Sverige ännu en gång om att även Sverige skall förbjuda vissa hundraser. Det finns hundentusiaster och Svenska kennelklubben som absolut inte vill se ett förbud, men ingen har ännu kommit fram med en bättre lösning som verkligen fungerar?! Det är lätt att säga vi vill inte förbjuda vissa hundraser men varför kommer man inte fram till lösningen på problemet eller skall vi bara fortsätta se på då människor dör av attackerande hundar? Precis som vi tittar på då gängen skjuter ihjäl varandra och Sverige står hjälplöst? För att inte tala om alla hundar som dör dagligen i hundattacker?! Vill vi ha en förändring så måste vi också agera och det fort!

Varje år blir miljontals människor bitna av hundar och ca 30 000 människor dör av hundbett årligen i världen.

Sirkku Sarenbo är docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet. Hon har forskat om hundar som samhällsproblem och studerat rättsfall där hundar varit inblandade i allvarliga händelser. Hennes studier visar att hundraser som historiskt avlats för kamp är överrepresenterade i allvarliga angrepp mot andra hundar och människor.

Världens farligaste hundraser

Världens farligaste hund finns under paraplybegreppet ”pitbulls”, vilket täcker flera olika raser.

Enligt en amerikansk metastudie ligger nämligen pitbulls i topp när det gäller angrepp på människor med dödligt utfall. Hela 65,6 procent av alla dödliga bett i USA 2005-2017 involverar en pitbull, skriver tidningen Illvet.

Enligt artikeln är följande hundar att anses som världens farligaste hundraser i fallen ordning:

 • Pitbulls
 • Rottweiler
 • Schäfer
 • Blandras
 • Amerikansk bulldog
 • Mastiff
 • Husky

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Borde Sverige förbjuda vissa hundraser?

 1. Anna Larsson skriver:

  Absolut! Förbjud! Dessutom en munkorg på hundar i kollektivtrafiken.
  Blev vittne själv till attacken på liten hund Frankie på en buss i Gävle fredagen den 8 september 2023. Frankie dog. Ägaren smet så klart. Så kan vi inte ha det.

  13 personer avled under åren 1997–2021 efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund i Sverige???!!! Det hade jag inte en aning om att det är så ila!

  Naturligtvis pågår tjafs om MUNKORG då som nu. ”Snälla” ”Goa” ”Familjekära” hundar som biter ihjäl så många människor och ingenting görs? Detta är en stor SKANDAL.

  Var kommer Era uppgifter om dödsfall och skador orsakade av hundar ifrån?

  Anna Larsson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.