Flera nya fall av dödlig hundsmitta

På senare tid har det inträffat fall där hundar plötsligt insjuknat och tyvärr avlidit till följd av leptospiros, en sjukdom som ofta sprids via råttor och andra gnagares urin.

Leptospira är en bakterie som förekommer i stora delar av världen och är ingen ny smitta hos oss. Bakterien trivs bäst i förhållandevis varma och fuktiga miljöer, såsom stillastående vattenansamlingar. På grund av vårt klimat är sjukdomen relativt ovanlig i Sverige, men hösten i år har varit mild vilket gör förhållandena mer gynnsamma för bakterien.

– Det har under hösten förekommit fall av leptospiros i landet, framför allt på Gotland. Tyvärr har också hundar avlidit. Leptospiros är en anmälningspliktig sjukdom och dessa fall är rapporterade till myndigheterna, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

Man har bland annat observerat flera nya fall av hundsmittan leptospiros i Halland och Västra Sverige den senaste tiden.

Smitta sker främst via urin från infekterade djur. De vanligaste smittvägarna är från andra hundars urin eller från gnagare.

En hund riskerar att smittas genom kontakt med gnagares urin eller vatten som förorenats av urin. Smittan kan tränga in i små sår eller rispor, men även via slemhinnor som exempelvis ögonen.

– Det är bra om man som hundägare går med sin hund där det är så torrt som möjligt. Att man undviker stillastående vatten och att hunden inte får i sig andra hundars urin.

– De flesta hundar som träffar på smittämnet blir inte svårt sjuka. Men sjukdomen kan bli allvarlig och dödsfall förekommer. Tecken på att hunden kan ha fått smittan är feber, ökad törst, kräkningar, slöhet och aptitlöshet säger Sandra Douglas.

Hundar som bor i områden med mycket nederbörd och varmt väder samt som rastas där många andra hundar rastas eller där det förekommer många råttor kan vara kandidater för vaccinering.

Grundvaccination görs genom två vaccinationer med 4 veckors mellanrum. Effekten av vaccinet är relativt kortvarig varför vaccinationen behöver upprepas med jämna mellanrum.

Läs mer om Leptospiros här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.