
Hur påverkar våra egna egenskaper våra husdjur? En nyligen genomförd studie visar att det kan ha mer inverkan än vad man tidigare trott.
En nyligen genomförd studie från forskare vid University of Pennsylvania tyder på att ägarens personlighet faktiskt kan forma resultaten av beteendeträning för sina hundar. Resultaten tyder på att – åtminstone till viss del – våra egna egenskaper kan ha viss inverkan på våra fyrbenta vänners beteende.
Forskare följde 131 hundar och deras ägare i ett sex månader långt beteendeprogram. Varje husdjursägare ombads ge information om sin egen personlighet och sin hunds beteende. Frågeformulären lämnades i början, mitten och slutet av studien.
Frågorna till ägarna i studien täckte ett antal egenskaper. Varje deltagare reflekterade över sina egna personlighetsdrag över breda kategorier, som om de är introverta eller extroverta, eller om de är öppna för nya upplevelser. Hunddelen av bedömningen handlade om information om träningsförmåga, rädsla, fäste och hundens reaktioner på främlingar, ägare och andra hundar.
Av de 131 hund- och ägarpar som startade studien avslutade 75. Från dessa data upptäckte forskare att tillsammans med faktorer som ålder, kön och storlek hade ägarens personlighet betydelse för hur bra hundar reagerade på beteendekorrigering. Och även om det finns flera begränsningar för studien – inklusive det låga antalet deltagare och okontrollerade variabler som socialisering och träningshistoria – finns det fortfarande några intressanta punkter värda att notera.
Till exempel verkade hundarna till introverta och extroverta hundägare klara sig olika under beteendeträningsprogrammet. ”Extroverta ägare var mer benägna att se förbättringar i hundars rädda beteenden och introverta ägare mindre,” sade Lauren Powell, huvudforskare av studien, till NBC News. Rapporten säger att extroverta kan ha haft bättre resultat på grund av deras tendens att vara ”entusiastiska, lyhörda för sociala stimulering och värdesätta en stor mängd sociala interaktioner.” Tvärtom kan introverta personer ha varit mer reserverade, mindre benägna att söka social stimulans och därför mindre ivriga att skapa värdefulla socialiseringsmöjligheter med andra.
Forskarna noterar också att ägare med högre nivåer av öppenhet såg lägre nivåer av rädsla från sina valpar efter att programmet avslutats. Denna vilja att prova nya saker, menar de, kan ha inneburit att hundägarna var öppna för att använda moderna träningsideologier och verktyg innan de deltog i studien (som positiva förstärkningstekniker som klickerträning). Hundägare som fick lägre poäng i öppenhet kan ha förlitat sig på föråldrade träningsmetoder (d.v.s. våld och positiv bestraffning), som har förknippats med ökad rädsla hos hundar.
Oavsett vad din egen personlighet kan vara, finns det massor av resurser som hjälper dig och din valp att lära dig hälsosamma vanor tillsammans. Hundbeteendeexperter som en hundbeteendekonsult eller en certifierad professionell hundtränare kan hjälpa dig och din hund att utveckla en positiv träningsplan för förstärkning för att hjälpa er två att navigera i världen på ett säkert sätt tillsammans.
DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta