Krisberedskap för hunden och dig – Vad bör man ha hemma vid kris

I dessa tider är det många som funderar över vad man bör ha hemma vid en eventuell kris, då oroligheterna i världen och i Sverige påverkar oss alla i allt större omfattning. Eva Ladberg på Svenska Blå Stjärnan ger tips på hur du hjälper ditt djur med sådant som att hålla värmen och få i sig tillräckligt med vätska vid en kris.

Går strömmen och det är kallt ute kyls ditt hem ned ganska fort. Då kan det vara livsviktigt att både djur och människor håller sig varma. Har du inte tillgång till möjlighet att värma ditt hem med ved, så kan många värmeljus och stearinljus vara till liten hjälp.
Det är också viktigt att samla djur och människor på ett mindre utrymme, då är det betydligt lättare att hålla värmen. Kanske kan man bygga upp en liten koja genom att till exempel lägga filtar över ett bord. Hundar kan ha täcke på sig vid behov.

Mat – ha livsmedel med lång hållbarhet

En kris kan göra det betydligt svårare att få tag på livsmedel, till exempel för att man sitter isolerad. Då är det viktigt att ha ett ordentligt förråd av mat och foder till sin hund med lång hållbarhet, till exempel torrfoder och konserver.

Hetta – vätska och svalka viktigt

Vid svåra värmeböljor behöver djuren mycket vätska och svalka. Att ha fläktar hemma är bra för djur som tål drag. Att fylla petflaskor med vatten som man sedan lägger i frysen så att det blir is är klassisk hemberedskap för att klara hög värme (förutsatt att elen fungerar). Flaskorna kan man sedan lägga i till exempel en strumpa och placera så att djuret lätt kan komma åt att kyla sig när det behöver det.

Om du drabbas av ett längre elavbrott, vattnet försvinner eller om du inte kan ta dig till matbutiken – hur ser du till att du och dina husdjur klarar krisen? Med hjälp av Svenska Blå Stjärnans checklistor kan du förbereda dig och bli medveten om vad som behöver göras. Fyll i den eller de listor som är aktuella för ditt hushåll och sätt upp på en väl synlig plats, till exempel kylskåpet eller en anslagstavla.

Här hittar du checklistor för hundar och katter, skriv ut och fyll i som hjälp vid eventuell kris:
Checklistan för katter och hundar

Vad bör man ha hemma om kriget kommer?

Detta behöver du ha beredskap för:

 • Mat och matlagning.
 • Dricksvatten.
 • Värme.
 • Kommunikation.
 • Läkemedel och första hjälpen-kit.
 • Toalettbesök och hygien.
 • Belysning – till exempel ficklampor och stearinljus.
 • Pengar – en mindre summa kontanter i olika valörer.

6 tips som gör dig krisredo!

 • 1. Håll kontakten
  Se till att någon vet var du är på väg om du ska på resa, och håll kontakten under tiden.
 • 2. Bra att ha-saker
  Packa ett kit med saker som kan vara användbara i en kris: Nödvändiga mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.
 • 3. Väderkoll
  Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att väder i fjällen eller på sjön kan förändras snabbt.
 • 4. Första hjälpen
  Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. 
 • 5. Följ nyhetsrapporteringen
  Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen till den lokala radiokanalen. På krisinformation.se publiceras konstant aktuell information om kriser i vårt land. 
 • 6. Viktiga nummer
  Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil. (Källa Rödakorset)

Läs hela artikeln på Svenska Blå Stjärnans hemsida

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.