Ny studie, djurägare älskar hundar mer än katter

En ny studie visar att djurägare älskar sina hundar mer än sina katter, men det beror på var du bor.

Även om tidigare studier redan har kommit fram till liknade resultat, ville forskare från Köpenhamns universitet ta en djupdykning i huruvida kulturella faktorer förändrade resultaten. Deras resultat publicerades i tidskriften Frontiers in Veterinary Science.

”Vi och andra har funnit att människor är villiga att spendera mycket mindre pengar på sina katter än på sina hundar”, säger professor Peter Sandøe vid Köpenhamns universitet, i ett pressmeddelande som beskriver resultaten. ”Vi ville ta reda på om katter så småningom kunde få samma höga status som hundar har idag.”

I undersökningen i Danmark, Österrike och Storbritannien besvarade 844 hundägare, 872 kattägare och 401 personer som ägde både hundar och katter på frågor om sina husdjur.

Totalt sett hade deltagarna högre anknytningspoäng för hundar än för katter. Ägare var mer benägna att försäkra sina hundar, förvänta sig fler behandlingsalternativ för sina hundar och betalade för att få denna behandling.

Resultaten skiljde sig dock dramatiskt mellan länderna. Till exempel var Storbritanniens resultat bara ett litet förmån för hundar medan Australien och Danmark hade en mycket tydlig preferens för hundarna. ”Medan människor bryr sig mer om sina hundar än sina katter i alla länder, varierade graden av skillnad dramatiskt mellan länderna,” sa Sandøe om studien.

Han fortsatte: ”Det verkar därför inte vara ett världsomfattande fenomen att människor bryr sig mycket mindre om sina katter än sina hundar. Vi föreslår istället att skillnaden sannolikt beror på kulturella faktorer, inklusive om djuren spenderar mycket tid med sina ägare i hemmet.”

Skillnaden mellan länder kan bero på kulturella skillnader och attityder till husdjur, föreslog forskarna i studien.

Detta kan vara resultatet av landets historia med landsbygdens djur och hur ofta de interagerade med människor. Dessa faktorer kan ha påverkat samhällets attityder till husdjur i modern tid.

En stor känslomässig anknytning till hundar var högst i Danmark. Danskarna var också mindre benägna att köpa försäkringar för sina katter, jämfört med sina hundar.

”Det verkar inte finnas någon naturlig gräns för hur mycket människor bryr sig om sina katter jämfört med sina hundar,” sa Sandøe. ”Britterna framställs ofta som en nation av kattälskare, vilket säkerligen bekräftas av vår studie. Danskarna har en lång väg kvar att gå, men de kan så småningom komma dit.”

Djurägare tenderar att placera sig i en av två kategorier: Är du en kattmänniska eller en hundmänniska? Preferensen tenderar att komma från djurets personlighetsdrag. Men katter är verkligen mer distanserade än hundar. Hundar är kända för att vara mer fästa vid sina ägare, medan katter kan verka mer självständiga. Detta kan också påverka en ägares attityder till husdjuret, enligt studien.

”Vår studie tittar bara på tre länder i Central- och Västeuropa”, säger professor Clare Palmer vid Texas A&M University, en medförfattare i studien, i pressmeddelandet.

”Det väcker spännande frågor om vad jämförande studier av andra länder kan hitta,” fortsatte hon. ”Kanske finns det länder där graden av omsorg om och bindning till katter faktiskt är högre än hundar?”

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.