Råvarorna i Musti ja Mirri hundmat, som orsakade förgiftningssymtom, kommer från fyra olika länder

Råvarorna i Musti ja Mirris SMAAK Sensitive fisk spannmålsfria hundfoder kommer från Finland, Norge, Nederländerna och Tyskland.

Under helgen har det stått klart att MustiGroups produkt SMAAK Herkkä kala spannmålsfri hundmat har orsakat allvarliga symtom hos husdjur.

Enligt experter som MTV Uutisten intervjuat pekar hundarnas symptom på gifter. Till exempel har höga inflammationsvärden, förhöjda levervärden och förlamningssymtom observerats hos hundar.

Veterinärerna anser att mykotoxin, det vill säga mögelgift eller solanin, är de mest sannolika toxinerna. Solanin är ett gift som finns i till exempel potatis.

Råvarorna till hundmaten kommer från fyra olika länder


MTV Uutiset skriver att råvarorna i den spannmålsfria hundmatsprodukten SMAAK Herkkä kala kommer från fyra olika länder. Produkten i fråga tillverkas på företagets fabrik i Lieto.

Enligt företagets operativa direktör Pauliina Nelimarka kommer råvarorna från fyra olika länder: Finland, Norge, Nederländerna och Tyskland.

Det torkade fisk- och potatismjölet som används i produkten kommer från Finland. Laxen är norsk, men bearbetad i Finland. Potatisflingorna kommer däremot från Nederländerna och betfiber från Tyskland.

Nelimarkka berättar att Musti Group utreder orsakerna till symtomen från hundmaten och hoppas på att få svar så snart som möjligt. Nelimarkka berättar att den aktuella satsen hundmat studeras i ett laboratorium i Finland.

– På grund av den höga värmebehandlingen av produkterna är bakteriella orsaker osannolika, säger Nelimarkka till MTV nyheter.

Suvi Heinola, en veterinär som intervjuats av MTV nyheter, tror inte heller att de symtom som observeras hos hundar orsakas av till exempel salmonellabakterier.

– Hunden är inte speciellt känslig för salmonella eller botulinum, sammanfattar Heinola.

Musti Group meddelar att man samarbetar med Livsmedelsverket, konsumentmyndigheter, veterinärer och råvaruleverantörer för att klargöra saken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.