Veterinärer misstänker att gifter ligger bakom symptomen som orsakas av hundmaten SMAAK

Veterinärer som MTV nyheter i Finland kontaktat misstänker att symtomen orsakas av gifter – till exempel mykotoxin och solanin.

Djurmats- och djuraffären Musti ja Mirri meddelade under helgen att man fått flera klagomål angående SMAAK sensitiv fisk spannmålsfritt hundfoder.

Hundägare rapporterar till exempel på företagets Facebooksida att deras husdjur utvecklade svåra symtom efter att ha ätit produkten i fråga.

Musti ja Mirri meddelade att de drar tillbaka SMAAK hundmatsprodukter från sina butiker och onlinebutik med en viss produktionsdag.

Symtom pekar på gifter


Ägarna beskriver hundarna som att de till exempel har symtom på förlamning.

Suvi Heinola, en veterinär som intervjuats av MTV nyheter, anser att fallen är exceptionella.

– Jag minns inte att något sådant har hänt i den här omfattningen i Finland, säger Heinola.

Heinola berättar att hon diskuterade symtomen med sina kollegor. Vissa har föreslagit salmonella eller botulinum som orsak, men Heinola själv tror inte på detta.

– Hunden är inte speciellt känslig för salmonella eller botulinum, sammanfattar Heinola.

Istället har Heinola undersökt vilka ingredienser i hundfodret i fråga som kan ge de beskrivna symtomen.

– Jag har undersökt bland annat potatisgifter. Till exempel är solanin och solaninrelaterade glykoalkaloider mycket giftiga. De orsakar till exempel ledvärk, feber och förlamningssymtom. Dessutom är hunden riktigt känslig för mögelgifter, uppskattar Heinola.

En annan veterinär bekräftade för MTV Nyheter att symptomen pekar på gifter. Veterinären som kommenterat de aktuella fallen vill vara anonym.

Fall relaterade till SMAAK-mat som har kommit till hans kännedom har associerats med höga lever- och inflammationsvärden, samt förlamningssymtom. Enligt veterinären kan höga levervärden och symtom på förlamning tyda på mykotoxin.

– Symtomen pekar på svampgift, det vill säga mykotoxin, bedömer veterinären.

Enligt veterinären kan det ha bildats svampgifter i hundmatsförpackningarna, om de till exempel förvarats på fel sätt.

– Det kan vara så att hundmaten i sig inte är problemet, utan förpackningen och förvaringen, fortsätter veterinären.

Heinola stöder också tanken att hundmaten i sig inte nödvändigtvis har varit av dålig kvalitet.

– Vid något tillfälle kunde lagringsförhållandena ha möjliggjort generering av gifter, säger Heinola.

– Veterinärer har uppmärksammats på flera fall där symtomen har varit polyartrit/förhöjda inflammationsnivåer/neurologiska symtom och de aktuella hundarna har ätit de partier av mat som nämns i bulletinen. Ärendet utreds just nu och orsakssambandet är ännu inte säkert. En möjlig orsak till sådana symtom kan vara till exempel mögelgift, säger Lahtis veterinärklinik på sin facebooksida.

Symtom på förlamning video


På Musti ja Mirri Facebook-sidor skriver många djurägare att deras hundar utvecklade förlamningssymtom efter att ha ätit det återkallade SMAAK-hundfodret. En av dem är hundägaren Eeva Keith.

Keith säger att hans egen hunds symtom började på onsdagskvällen. Hemma hos dem i söndags hade ett paket med SMAAK hundmat från det indragna partiet öppnats och hunden hade ätit av det.

– Hunden hade varken diarré eller kräktes, så jag kunde inte misstänka att symtomen berodde på hundmaten. Symtomen var neurologiska. Hunden var helt flegmatisk, kunde inte resa sig ordentligt och bakdelen var slapp, säger Keith.

Hos veterinären visade sig Keiths hund ha höga nivåer av inflammation. Efter att hundmatskopplingen kom fram skrev veterinären ut hundkol och antiinflammatoriska läkemedel.

Hunden är redan lite piggare, men ändå inte sig själv.

– Den största oron är om hunden kommer att få bestående symtom. Jag hoppas att hunden blir helt återställd. Det skulle vara riktigt viktigt att veta vad som orsakade detta, hoppas Keith.

Mykotoxin, dvs svampgifter och solanin


Enligt Livsmedelsverket är mögel och mögelgifter, det vill säga mykotoxiner, hälsoskadliga gifter. Gifter produceras av vissa mögelarter, om förhållandena är lämpliga. Till exempel påverkar lagringsutrymmets temperatur och luftfuktighet bildningen av gifter.

Solanin däremot är samma gift som också bildas när potatisen börjar bli grön. Enligt Livsmedelsverket finns det relativt mycket av det i tidig potatis. Solanin kan orsaka förgiftningssymtom som mag- eller tarmsmärtor, diarré, kräkningar och nervösa symptom.

Musti och Mirri har fått hundratals meddelanden


Pamela Nelimarkka, operativ direktör för Musti och Mirri, säger att företaget har fått hundratals meddelanden i ämnet. Exakt hur många fall det rör sig om kan dock Nelimarkka inte säga.

– Under helgen har vi fått flera hundra oroliga mejl och meddelanden i sociala medier. Vi går just nu igenom meddelandena och tar reda på hur många av dem som rör den sjuka hunden, säger Nelimarkka till MTV Nyheter.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.