Hund dog i solvarm bil

På tisdagen fick en hund sätta livet till då den lämnades ensam i en solvarm bil på en parkeringsplats.

Hundägaren hade lämnat hunden ensam i bilen vid Slottsbron i över 2 timmar, då hon kom tillbaka var hunden svårt medtagen. Hunden dog en kort stund efter att den tagits ur bilen. Polisen utreder händelsen, som rubriceras som djurplågeri.

Nu är det livsfarligt att lämna sin hund i bilen, även om bilen står parkerad i skuggan så blir bilen snabbt en dödsfälla för din hund. SPRID detta, det kan rädda liv!

Varje år avlider flertalet hundar i Sverige till följd av en oansvarig ägare som lämnat sin hund i en bil i en värme som endast kan jämföras med en bastu. Tyvärr är det ett återkommande faktum varje vår, när värmen börjar komma, snart får vi läsa feta tidningsrubriker om detta. Du kan påverka genom att upplysa och sprida informationen.

Lämna aldrig hunden i bilen vid varmt och soligt väder. Att parkera i skuggan och lämna något fönster delvis öppet räcker inte alla gånger. Skuggan rör på sig.

Efter ca 28 min i en bil placerad i skuggan med yttertemp 25 °C kan det vara 49 °C inne i bilen.
Det kan ta ca 20 min i 49 graders värme innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö utan snabb och effektiv veterinärvård.

Tid — Yttertemp — Skugga/Sol —-Temp i bil
08.30 — 14° C ——– skugga ——–- 19° C
09.30 — 18° C ——– skugga ——– -38° C
10.30 — 20° C ——– blandat ——– 47° C
11.15 — 20° C ——– sol ————–— 58° C
12.00 — 23° C ——– sol ————–– 62° C
13.30 — 22° C ——– sol ————– –85° C


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hund dog i solvarm bil

  1. secondsofmylife skriver:

    Tillsammans kan vi uppmärksamma hundar som är placerade i varma bilar. Står bilen parkerad utanför en affär, brukar man kunna gå in och be att personalen efterlyser föraren. Var inte rädd för att ta en diskussion med hundföraren, du kanske räddar någons liv i framtiden. Om du går in på följande webbsida/länk så kan du hitta utskriftsvänliga lappar för att lägga på bilar och göra djurägare samt andra uppmärksamma på hur snabbt det blir varmt i en bil! http://hittadjur.se/index.php?page=dbcontent&contentId=cartemp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s