Olagligt med lös hund i bilen – kan ligga bakom olycka

Polisen tror att den bilförare som körde på en äldre kvinna på cykel i Bollnäs för en dryg vecka sedan, blev distraherad av sin hund som var lös i bilen?

Bilföraren körde av okänd anledning upp på en cykelväg, där han träffade en cyklist. Polisen misstänker att olyckan skedde på grund av att en lös hund åkte med i bilen.

År 2010 infördes av Jordbruksverket en regel som säger att din hund måste sitta säkert i bilen. Många låter sina hundar sitta löst i framsätet eller på hatthyllan i bilen, trots att det är olagligt och livsfarligt för både hunden och passagerarna!

En fastspänd bur,ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Polisen säger om olyckan är framme kan du som bilförare göra dig skyldig till brott om hunden är lös.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund.

Så tung blir din hund

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar.

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chiuaua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

Källa: NTF Skåne

Fakta Jordbruksverkets hemsida:

Djuret måste sitta säkert vid inbromsning

Om vi ändå väljer att ta med oss våra djur på bilsemestern är vi som djurägare skyldiga att se till att hunden eller katten mår bra. I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur HÄR står det vilka regler det är som gäller vid transporter av bland annat hund och katt. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning. Läs mera HÄR

Oansvarig hundägare slipper undan

Lös hund i bil olagligt



Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.