Black Skin Disease (BSD) / Alopecia X

Foto: pixabay

Hos spetsraser som tex Pomeranian, Chow-Chow, Husky och Samojed förekommer det hudproblem, en av dessa går under namnet Black Skin Disease (BSD). Det officiella namnet för sjukdomen är Alopecia X (alopecia betyder håravfall och X står för okänt) vilket visar hur lite man vet om sjukdomen.

Uppfödare har gjort undersökningar och upptäckt att sjukdomen är ressesiv vilket betyder att båda föräldrarna till en sjuk hund är bärare på sjukdomen.  I 9 av 10 fall så är det hanarna som insjuknar, medan det är tikarna som bär på sjukdomen. En anlagsbärare är till synes frisk men om man parar ihop två bärare så kan avkommorna insjukna.

Alopecia x är en ärftlig sjukdom som får hunden att förlora päls och får hårlösa partier på huden. Det är känt att alopecia x är ärftlig och beror på att hårsäckarna kvarstår i viloperioden, men det är fortfarande oklart varför detta inträffar, därav namnet alpoecia x. En teori är att det beror på störningar i hjärnans hypofyse eller cushing som inte klart framgår av blodprov.

Alopeci betyder hårlöshet och kan bero på många olika orsaker. Oavsett orsaken till alopeci kommer större eller mindre delar av huden gradvis att bli helt hårlös. Om det växer päls, men det är tunnare än normalt, talar man om hypothyroidism vilket innebär håravfall / tunn päls.

Varje pälsstrå växer upp från en hårsäck i huden. Hårsäck har en tillväxtfas (anagenfas), en övergångsfas (catagenfasen) och en vilofas (telogenfas). I tillväxtfasen växer hårlinjen. Under övergångsfasen kommer hårstrået inte att växa men förbli förbunden med hårsäcken. Under vilofasen faller håret ut. Efter resten av fasen startar en ny tillväxtfas och ett nytt hår växer ut. Hos hundar med alpoecia x kommer hårsäcken inte att gå in i en ny tillväxtfas, utan förblir i vilofasen. Detta kallas ofta telogen arrestering. Resultatet är att inget nytt hår växer ut när det gamla faller av och pälsen blir tunnare och tunnare.

Andra orsaker till pälsproblem

– Rasbetingat: Det finns flera raser som naturligtvis har liten eller ingen päls. Mest kända är kinesisk nakenhund. Dessa hundar är födda så här och hårlöshet är inte relaterad till sjukdom
– Låg metabolism
– Cushing
– Överproduktion av östrogen
– Skabb
– Hårsäckskvalster
– Ringorm
– Bakteriella infektioner i huden

Tecken på BSD kan komma när som helst

Symtomen kan komma när som helst när hunden är mellan valp och 10 år gammal.
– Gradvis förlorar päls
– Börjar vanligtvis på bröstet och låren
– De pälslösa ytorna är symmetriska, dvs hunden ser lika ut på båda sidor
– Behåller vanligtvis pälsen på huvudet
– vanligtvis ingen klåda
– Huden färgas svart eller mörk
– Hunden är opåverkad av håravfallet. Bra allmänt skick, äter och dricker normalt

Tecken på BSD kan du se då en frisk Pomeranianvalp vid sex-sju månaders ålder byter till vuxen päls, en hund med BSD behåller sin ulligapäls och får aldrig en vuxen päls med sträva täckhår. Pomeranian hundar med täckhår kan också insjukna i BSD, därför är det så svårt att säga vilka som är friska och vilka som insjuknar! Oftast blir hunden pälslös på delar av hela kroppen förutom på huvud och benens nedre del. Huden kan också färgas svart därav namnet ”black skin disease”, det är inte alltid som huden färgas svart.

Diagnos

Genom att undersöka flera hår och hårsäckar i mikroskopet kan veterinären misstänka att onormalt många hårsäckar ligger i viloperioden. För diagnos måste man ta biopsi av huden. Hunden måste då sövas. Innan du tar biopsi är det viktigt att utesluta andra orsaker till att hunden förlorar sin päls.

Ett blodprov kan avslöja om hunden har problem med sköldkörteln, chushing eller överproduktion av hormonet östrogen. Genom att undersöka mjäll och hårsäckar i mikroskopet kan man upptäcka parasiter som hårsäckskvalster eller mjällkvalster. Skabb kan också orsaka pälsavfall. Du kan ta prov från huden för att kontrollera om det är en bakteriell infektion eller olika typer av svampar som malassezia eller ringorm.

Behandling och prognos

Alopecia x är inte farlig men har kosmetisk betydelse, speciellt för ägaren. Hunden ser blyg och ostabil ut och många ägare tycker det är obekväma. Eftersom alopecia x är ärftlig bör hunden inte användas i avel. Dessutom är hunden dåligt anpassad till utställningar som är viktiga för vissa ägare. Som nämnts är det mycket viktigt att utesluta andra orsaker till håravfall.

Det finns ingen botemedel mot alopeci x, men olika former av behandling kan ha en positiv effekt på vissa hundar. För att få pälsen att växa måste man få hårsäckarna från vilafasen till en ny tillväxtfas.

Kastrering


Vissa hundar återfår pälsen om testiklar eller äggstockar avlägsnas. Det tar några månader efter operationen innan pälsen börjar växa ut.

Melatonin


Detta är ett naturligt hormon som påverkar hårväxten. Erfarenheten visar att 30-50% av hundar med alopeci kan återfå pälsen genom att äta melatonin. Du brukar se en förbättringar inom 6-8 veckor. Melatonin ska inte användas hos hundar med diabetes, men anses annars vara en ofarlig behandling.

Andra behandlingar som man använt mot alopeci x är trilostan (Vetoryl), mitotan (Lysodren) och kortison.

Hos hundar som återfår pälsen efter behandling, kommer behandlingen normalt bara att hjälpa hårsäckarna till en ny tillväxtfas en gång. Det innebär att nästa gång hårsäckarna kommer in i vilofasen kommer pälsen att falla av igen. Hur lång tid det tar innan pälsen faller av varierar från 1 månad till 5 år beroende på hur lång tid hårsäcken är i tillväxtfasen.

Det finns inga mediciner mot sjukdomen, men man kan se att hanarna återfår sin päls eller en del av den efter kastrering. Hundar som har BSD eller är bärare skall inte användas i avel. Kanske felaktigt att skriva att det inte finns mediciner, för en del medicinerar med Vetoryl som har mycket stora biverkningar och ofta dör hunden inom 2 år, efter påbörjad medicinering. I Ryssland har man hittat på olika typer av medicin/kurer som gett pälsen tillbaka, dock får hunden inte samma färg utan en ”blaskigare” ton, vilket avslöjar om hunden medicinerats. Men det finns inga officiella mediciner som hjälper hunden att bli frisk!

Alla hundar med pälsproblem behöver ett tillskott av Omega-3 olja för att må bra.

Det finns mycket mera att läsa om sjukdomen och se på bilder på följande sida

eller på Canadas Pomeranian clubs hemsida

Sjukdomen finns även hos människan, bla Mattias Särnholm från Room Service lider av Alopecia HÄR

Jag har hållit på med Pomeranian rasen sedan 1992, jag har sett en del hanar födda i Norden som redan på 90 talet insjuknade i BSD eller var bärare av sjukdomen. Vi har både sett och hört att flera av de importer som kommit till Norden från USA, Canada, Scotland och Filippinerna har insjuknat eller lämnat BSD eller andra pälsproblem. Man kan tycka att sjukdomen breder ut sig men då mörkertalet är stort så är det svårt att säga hur allmän sjukdomen är och har varit tidigare.

Ca 60% av de Canadensiska och Amerikanska Pomeranians utvecklar BSD medan ca 12% av de svenskfödda Pomeranian hundarna insjuknar och tyvärr stiger denna procent hela tiden.

Tyvärr är sjukdomen inte kartlagd, jag hade gärna sett att man kartlägger de sjuka hundarna för att begränsa sjukdomen. Många uppfödare sitter inne med mycket information och många är de som inte vill eller vågar dela med sig av sina erfarenheter pga av inte stämplas för att prata ”skit” om någons hundar eller såra någon uppfödare. Det är ju inte den enskilde uppfödarens fel att hon eller han har fött upp eller importerat en sjuk hund. Det skulle främja rasen och ligger i allas intresse att jobba mera ”över gränsen” än att ”bygga murar” och låta bli att dela mig sig av sina erfarenheter av sjukdomar överlag.

Det finns inget som är så känsligt som att prata om någon annans hund!!!

#pomeranian #BSD #alopeciax 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 svar på Black Skin Disease (BSD) / Alopecia X

 1. A-M skriver:

  Mycket intressant läsning. Googlade på alopecia och hamnade här.Har en chowe med den sjukdomen. Konstigt nog så kommer den och går. I somras var hon så ståtlig, likt ett lejon i sin päls.Nu är det kala fläckar lite här och där.// A-M

 2. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

 3. Pingback: Sjuk avel | Dog News

 4. Pingback: Världens gulligaste hund BOO har BSD? | Dog News

 5. Asher Santos skriver:

  Det finns inga mediciner mot sjukdomen, ?

  • dognewss skriver:

   Nej, i dagsläget finns det inga mediciner, man kan prova med lite olika alternativ men inga mediciner som visat sig hjälpa

 6. Pingback: Rasen Pomeranian är behäftad med pälssjukdomar | Indy – Sveriges Sötaste hund

 7. Pingback: Att köpa en Pomeranian valp |

 8. Pingback: Att köpa en Pomeranian valp | Indy – Sveriges Sötaste hund

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.